Szilárda
-4 °C
2 °C

Két és fél milliárdos múzeumfelújítás Győrben

2014.03.13. 19:06

Mintegy két és fél milliárd forintos program keretében újul meg az egykori megyei múzeumnak otthont adó győri Apátúr-ház - jelentette be csütörtökön sajtótájékoztatón Fekete Dávid alpolgármester. Közlése szerint 2016-ra zárul le a komplex rehabilitáció, amelynek eredményeként az állandó kiállítás területe jelentősen, az időszaki tárlatoké több mint kétszeresére növekszik, például azáltal, hogy üvegtetővel lefedik a több mint félezer négyzetméteres belső udvart. Emellett harminc év után megújul az itt bemutatott állandó kiállítás is.

Bejelentették, hogy március 20-án bezárnak a legutóbb 1983-ban felújított Apátúr-ház kiállításai. Az igazgató hangsúlyozta, hogy amit lehet, azt eredeti állapotába állítják vissza. Példaként említette, hogy a ház ma díszteremként szolgáló egykori ebédlőjében korhű állapotok maradtak meg, ugyanakkor mostanra már semmi sem látható az apáti lakosztály freskóciklusaiból.

Szólt arról is, hogy az új állandó kiállítás a Városmozaik - Győr az itt élők szemével mottó köré szerveződik; az országos jelentőségű múzeumi anyag birtokában az életmódtörténeten keresztül kívánják bemutatni a terület múltját.

Domanyik Eszter, a városháza marketing, turizmus és kommunikációs osztályának vezetője az eseményen kiemelte: az önkormányzat mindig is kiemelt jelentőséget tulajdonított a múzeumnak, amely egyszerre alkalmas arra, hogy bemutassa Győrt az ide látogatóknak, és hogy erősítse a helyiek lokálpatriotizmusát.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!