Ki fejezte le Petőfi Sándort?

2014.03.14. 19:50
Nemcsak a tavasz, hanem március idusa is az ajtóban kopogtat, ám ez korántsem jelenti azt, hogy önnek is a miniszterelnök ünnepi beszédjét kellene hallgatnia a Múzeumkertben. Megmutatjuk, hogy másképpen is megemlékezhet a '48-as forradalomról, és természetesen az is kiderül, ki fejezte le Petőfi Sándort. Programajánlónkat olvashatják.

Kaksi Atomerőmű (péntek)

Már hetedik éve pörög a Kollektíva, akik születésnapjukat ezúttal az olasz-belga származású Aeroplane-nel ünneplik az Ötkertben. A név mögött rejlő Vito De Luca kozmikus diszkóremixeivel hívta fel magára a figyelmet, olyan előadóknak dolgozott például alá, mint Grace Jones, a Friendly Fires vagy épp Sebastian Tellier. We Can’t Fly című bemutatkozólemeze egyszerre repít el a balerica világába, és idézi meg a diszkócsászár Giorgio Morodert. Magyar oldalról a Stamusic, Brandon, a Designer Drums, valamint a házigazdák, TMX és Fullstereo gondoskodnak az estéről. Péntek, 23:00, Ötkert (Budapest, V. kerület, Zrínyi utca 4.)

Nemcsak a Kollektíva, hanem a Kovbojok zenekar is születésnapozik, ők már a fennállásuk nyolcadik évét ünneplik. A szarfetisiszta duó degenerált pisikakipunkjával, a YouTube-nak köszönhetően, hamar bejárta a magyar internetet. 2009-ben már debütlemezüket is megjelentethették, a még mindig aktuális Kaksi Atomerőmű címmel. Ünnepi zsúrjukra sok ökörködést és kacagást ígérnek. Péntek, 21:00, Rocktogon (Budapest, VI. kerület, Mozsár utca 9.)

Lemezbemutatót tart az elektro-akusztikus downtempót játszó mïus. Horányi Júlia és Álmos Gergely zeneszerzők második albuma a Tessellation címet viseli, amelyen hangzásviláguk még egységesebb és letisztultabb lett, az elektronika pedig még markánsabb szerepet kapott. A koncertre új felállással és különleges vetítéssel készül a zenekar. Péntek, 22:00, Toldi klub (Budapest, V. kerület, Bajcsy-Zsilinszky út 36-38.)

Petőfi lefejezése című fikciós kiállítását nyitja meg Menyhárt Tamás, Menyus. A képzőművészt olvasóink elsősorban a legendás Itt a tavasz, dagad a fasz című videóból ismerhetik. A megnyitó után fellép a Talajmenti Agy, amely úgy definiálja magát, mint az első zenekar, amelyik két számot is képes egyszerre játszani, és önmagát tapsolja vissza. Péntek, 20:00, Drunken Tailor (Budapest, VIII. kerület, Népszínház utca 26.)

Ha táncra vágynánk, a Toldiban a Nightdrive a londoni Flakót látja vendégül, melegbuli lesz a Beat on the Bratben, a Vittula pedig régi, leharcolt szintetizátorok búgásától lesz hangos.

Forradalmi hevület (szombat)

Harmadik alkalommal jelentkezik a Budapest Secret Cinema és a Jameson viszki közös filmklubja. A reflektorfénybe ezúttal az Oscart egyszer talán végre elnyerő Leonardo DiCaprio kerül, akinek négy filmjét vetítik majd: az Egy kosaras naplóját 1995-ből, a hét évvel későbbi Kapj el, ha tudszot, a 2006-os Téglát és a már ötéves Viharszigetet. A házigazdák a belépéskor welcome drinkkel, a mozi után pedig zenével és tánccal kedveskednek. Szombat, 20:00, AnKERT (Budapest, VI. kerület, Paulay Ede utca 33.)

A nemzeti ünnep alkalmából forradalmi bulival készül a Kuplung is. A Pödörd meg Táncsics elnevezésű esten fellép Szőke Gáspár festőművész zenei projektje, a Gazsi Rap Show, az Index dalversenyét, A Számot is megjárt Iamyank, valamint Zsolaa és Yapo is. A vizuálokért Bachako felel majd. Szombat, 21:00, Kuplung (Budapest, VI. kerület, Király utca 46.)

Nemzeti Elektró Partit tart a Mika Tivadar Mulató is, ahol olyan izgalmas elektronikus zenei projektek élőznek majd, mint a vasfüggöny mögötti dühöt a kilencvenes évek detroit technójával házasító Radak, valamint a Tigrics név alatt zenélő Bereznyei Róbert, aki a hazai underground elektronika talán leginkább kompromisszummentes alakja. Szombat, 22:00, Mika Tivadar Mulató (Budapest, VII. kerület, Kazinczy utca 47.)

Szintén az 1848-as események előtt tiszteleg a Nemdebár programja, ahol a bárciusi ifjak a Szabadság? Szerelem? nevű buliján – az esemény leírása alapján – fellép Bem tábornok és Pentelényi vezérőrnagy. "A Tábornok hozza a szerelmes nagylemezeket, míg a Vezérőrnagy szabadon garázdálkodik a magyar és idegenszívű kislemezekkel" – írják a szervezők. Kíváncsian várjuk. Szombat, 21:05, Nemdebár (Budapest, II. kerület, Széll Kálmán tér 5.)

Ha kizárólag magyar számokra bulizva szeretnénk megemlékezni a forradalomról, két buli közül is választhatunk: Villanyhuszárvágás néven a Brékcsokkerek válogatnak főként a régmúlt magyar slágerei közül, a Beat on the Brat Hungaropop estjén pedig a klub gyakori fellépői sorakoztatják fel minden idők legjobb magyar popszámait.

Zöld a szín (vasárnap)

Az indiai kultúrában a változatos színek a szeretet sokszínűségét jelképezik. Az indiai Holi, vagy más néven a Színek Fesztiválja, a tavaszvárás ünnepe, amikor India számos régiójában színes festékekkel szórják és locsolják egymást az emberek. Az alkalom apropóján a Bharata Kultúrtér táncos előadással készül, a látogatók pedig különböző színekben pompázó festékpöttyöt kapnak a homlokukra. Vasárnap, 18:00, Bharata Kultúrtér (Budapest, VII. kerület, Tivadar utca 3.)

Vasárnap délután zöldbe borul a belváros, hiszen Szent Patrik napja alkalmából a hazánkban élő írek felvonulást szerveznek. A zöldbe öltözött tömeg a Szabadság térről indul, és a Nagymező utcai Instantba érkezik majd meg, ahol ír zene, ír viszki és ír sör gondoskodik az autentikus hangulatról. Vasárnap, 14:00, Szabadság tér (Budapest)