Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ki fejezte le Petőfi Sándort?

2014.03.14. 19:50
Nemcsak a tavasz, hanem március idusa is az ajtóban kopogtat, ám ez korántsem jelenti azt, hogy önnek is a miniszterelnök ünnepi beszédjét kellene hallgatnia a Múzeumkertben. Megmutatjuk, hogy másképpen is megemlékezhet a '48-as forradalomról, és természetesen az is kiderül, ki fejezte le Petőfi Sándort. Programajánlónkat olvashatják.

Kaksi Atomerőmű (péntek)

Már hetedik éve pörög a Kollektíva, akik születésnapjukat ezúttal az olasz-belga származású Aeroplane-nel ünneplik az Ötkertben. A név mögött rejlő Vito De Luca kozmikus diszkóremixeivel hívta fel magára a figyelmet, olyan előadóknak dolgozott például alá, mint Grace Jones, a Friendly Fires vagy épp Sebastian Tellier. We Can’t Fly című bemutatkozólemeze egyszerre repít el a balerica világába, és idézi meg a diszkócsászár Giorgio Morodert. Magyar oldalról a Stamusic, Brandon, a Designer Drums, valamint a házigazdák, TMX és Fullstereo gondoskodnak az estéről. Péntek, 23:00, Ötkert (Budapest, V. kerület, Zrínyi utca 4.)

Nemcsak a Kollektíva, hanem a Kovbojok zenekar is születésnapozik, ők már a fennállásuk nyolcadik évét ünneplik. A szarfetisiszta duó degenerált pisikakipunkjával, a YouTube-nak köszönhetően, hamar bejárta a magyar internetet. 2009-ben már debütlemezüket is megjelentethették, a még mindig aktuális Kaksi Atomerőmű címmel. Ünnepi zsúrjukra sok ökörködést és kacagást ígérnek. Péntek, 21:00, Rocktogon (Budapest, VI. kerület, Mozsár utca 9.)

Lemezbemutatót tart az elektro-akusztikus downtempót játszó mïus. Horányi Júlia és Álmos Gergely zeneszerzők második albuma a Tessellation címet viseli, amelyen hangzásviláguk még egységesebb és letisztultabb lett, az elektronika pedig még markánsabb szerepet kapott. A koncertre új felállással és különleges vetítéssel készül a zenekar. Péntek, 22:00, Toldi klub (Budapest, V. kerület, Bajcsy-Zsilinszky út 36-38.)

Petőfi lefejezése című fikciós kiállítását nyitja meg Menyhárt Tamás, Menyus. A képzőművészt olvasóink elsősorban a legendás Itt a tavasz, dagad a fasz című videóból ismerhetik. A megnyitó után fellép a Talajmenti Agy, amely úgy definiálja magát, mint az első zenekar, amelyik két számot is képes egyszerre játszani, és önmagát tapsolja vissza. Péntek, 20:00, Drunken Tailor (Budapest, VIII. kerület, Népszínház utca 26.)

Ha táncra vágynánk, a Toldiban a Nightdrive a londoni Flakót látja vendégül, melegbuli lesz a Beat on the Bratben, a Vittula pedig régi, leharcolt szintetizátorok búgásától lesz hangos.

Forradalmi hevület (szombat)

Harmadik alkalommal jelentkezik a Budapest Secret Cinema és a Jameson viszki közös filmklubja. A reflektorfénybe ezúttal az Oscart egyszer talán végre elnyerő Leonardo DiCaprio kerül, akinek négy filmjét vetítik majd: az Egy kosaras naplóját 1995-ből, a hét évvel későbbi Kapj el, ha tudszot, a 2006-os Téglát és a már ötéves Viharszigetet. A házigazdák a belépéskor welcome drinkkel, a mozi után pedig zenével és tánccal kedveskednek. Szombat, 20:00, AnKERT (Budapest, VI. kerület, Paulay Ede utca 33.)

A nemzeti ünnep alkalmából forradalmi bulival készül a Kuplung is. A Pödörd meg Táncsics elnevezésű esten fellép Szőke Gáspár festőművész zenei projektje, a Gazsi Rap Show, az Index dalversenyét, A Számot is megjárt Iamyank, valamint Zsolaa és Yapo is. A vizuálokért Bachako felel majd. Szombat, 21:00, Kuplung (Budapest, VI. kerület, Király utca 46.)

Nemzeti Elektró Partit tart a Mika Tivadar Mulató is, ahol olyan izgalmas elektronikus zenei projektek élőznek majd, mint a vasfüggöny mögötti dühöt a kilencvenes évek detroit technójával házasító Radak, valamint a Tigrics név alatt zenélő Bereznyei Róbert, aki a hazai underground elektronika talán leginkább kompromisszummentes alakja. Szombat, 22:00, Mika Tivadar Mulató (Budapest, VII. kerület, Kazinczy utca 47.)

Szintén az 1848-as események előtt tiszteleg a Nemdebár programja, ahol a bárciusi ifjak a Szabadság? Szerelem? nevű buliján – az esemény leírása alapján – fellép Bem tábornok és Pentelényi vezérőrnagy. "A Tábornok hozza a szerelmes nagylemezeket, míg a Vezérőrnagy szabadon garázdálkodik a magyar és idegenszívű kislemezekkel" – írják a szervezők. Kíváncsian várjuk. Szombat, 21:05, Nemdebár (Budapest, II. kerület, Széll Kálmán tér 5.)

Ha kizárólag magyar számokra bulizva szeretnénk megemlékezni a forradalomról, két buli közül is választhatunk: Villanyhuszárvágás néven a Brékcsokkerek válogatnak főként a régmúlt magyar slágerei közül, a Beat on the Brat Hungaropop estjén pedig a klub gyakori fellépői sorakoztatják fel minden idők legjobb magyar popszámait.

Zöld a szín (vasárnap)

Az indiai kultúrában a változatos színek a szeretet sokszínűségét jelképezik. Az indiai Holi, vagy más néven a Színek Fesztiválja, a tavaszvárás ünnepe, amikor India számos régiójában színes festékekkel szórják és locsolják egymást az emberek. Az alkalom apropóján a Bharata Kultúrtér táncos előadással készül, a látogatók pedig különböző színekben pompázó festékpöttyöt kapnak a homlokukra. Vasárnap, 18:00, Bharata Kultúrtér (Budapest, VII. kerület, Tivadar utca 3.)

Vasárnap délután zöldbe borul a belváros, hiszen Szent Patrik napja alkalmából a hazánkban élő írek felvonulást szerveznek. A zöldbe öltözött tömeg a Szabadság térről indul, és a Nagymező utcai Instantba érkezik majd meg, ahol ír zene, ír viszki és ír sör gondoskodik az autentikus hangulatról. Vasárnap, 14:00, Szabadság tér (Budapest)