Piroska
3 °C
3 °C

Több mint tízezer könyvet koboztak el a szaúdi hatóságok

2014.03.17. 13:16

Több száz könyvet, köztük az egyik legnagyobb kortárs palesztin költőként ünnepelt néhai Mahmúd Darvis és az izraeli parlament korábbi arab tagja, Azmi Bisara műveit távolíttatták el a szaúdi hatóságok a pénteken véget ért Rijádi Nemzetközi Könyvvásárról; a vallási rendőrség a konzervatív királyságra veszélyt jelentő műveket kobozta el.

Az Okaz című szaúdi lap vasárnapi beszámolója szerint a könyvvásár szervezői mintegy 420 könyv több, mint tízezer példányát kobozták el a rendezvény során. A Sabq.org nevű helyi hírportál szerint a Szaúd-Arábiában működő vallási rendőrség a művek "istenkáromló részleteire" hivatkozva kényszerítette a szervezőket arra, hogy visszavonják a vásárról többek közt a néhai Mahmúd Darvis írásait.

A vallási hatóság rendszeresen tart razziákat a királyság szigorú konzervatív előírásainak betartatása miatt, ám ilyen nagy mennyiségű könyv betiltására ez idáig nem volt példa. Korábban hasonlóan jártak el Irak leghíresebb modern költője, Badr Sakir asz-Szajjab írásai és egy másik iraki szerző, Abdul Vahab ab-Bajati, valamint a palesztin költő, Muin Bszeiszo művei ellen is.

A szervezők már a könyvmustra kezdetén, március 4-én bejelentették, hogy minden olyan írást elkoboznak, amely "az iszlám ellen van", vagy "aláássa a biztonságot" a királyságban. Néhány nappal a megnyitót követően a szaúdi hatóságok bezárták a szaúdi Arab Network for Research and Publishing kiadó standját, elkobozva az összes kiadványt.