Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Több mint tízezer könyvet koboztak el a szaúdi hatóságok

2014.03.17. 13:16

Több száz könyvet, köztük az egyik legnagyobb kortárs palesztin költőként ünnepelt néhai Mahmúd Darvis és az izraeli parlament korábbi arab tagja, Azmi Bisara műveit távolíttatták el a szaúdi hatóságok a pénteken véget ért Rijádi Nemzetközi Könyvvásárról; a vallási rendőrség a konzervatív királyságra veszélyt jelentő műveket kobozta el.

Az Okaz című szaúdi lap vasárnapi beszámolója szerint a könyvvásár szervezői mintegy 420 könyv több, mint tízezer példányát kobozták el a rendezvény során. A Sabq.org nevű helyi hírportál szerint a Szaúd-Arábiában működő vallási rendőrség a művek "istenkáromló részleteire" hivatkozva kényszerítette a szervezőket arra, hogy visszavonják a vásárról többek közt a néhai Mahmúd Darvis írásait.

A vallási hatóság rendszeresen tart razziákat a királyság szigorú konzervatív előírásainak betartatása miatt, ám ilyen nagy mennyiségű könyv betiltására ez idáig nem volt példa. Korábban hasonlóan jártak el Irak leghíresebb modern költője, Badr Sakir asz-Szajjab írásai és egy másik iraki szerző, Abdul Vahab ab-Bajati, valamint a palesztin költő, Muin Bszeiszo művei ellen is.

A szervezők már a könyvmustra kezdetén, március 4-én bejelentették, hogy minden olyan írást elkoboznak, amely "az iszlám ellen van", vagy "aláássa a biztonságot" a királyságban. Néhány nappal a megnyitót követően a szaúdi hatóságok bezárták a szaúdi Arab Network for Research and Publishing kiadó standját, elkobozva az összes kiadványt.