Szent Sebestyénnek nem volt D&G alsógatyája

2014.03.18. 11:47
A dél-olasz Racale nevű kisváros egyik épületének tűzfalára egy utcaművész modern alsógatyában szenvedő Szent Sebestyént festett. Nem kellett volna.

A 11 ezer lakosú város fiataljai olasz és külföldi utcaművészeket hívtak meg, hogy alkotásaikkal feldobják az unalmas hétköznapokat, írta a helyi sajtó, de a kezdeményezés botrányba fulladt, amikor a több mint hat méter magas Szent Sebestyénen a lakosok meglátták a D&G alsógatyát.

Screen Shot 2014-03-18 at 11.34.54.png

A falfestmény Andrea Mantegna olasz festőnek a Louvre múzeumban őrzött, 1481-es Szent Sebestyén-festményét utánozza – azzal az apró különbséggel, hogy Racaléban a szentre egy fekete alsónadrág került, és a testét átfúró nyilak mellett a találatért járó pontszámot is feltüntette az Ozmo nevet használó olasz utcaművész.

Ozmo azt nyilatkozta, hogy alkotásával nem akarta megosztani a lakosságot, az alsónadrággal a mai épületek falán látható reklámokat akarta megidézni. A pontszámokról mélyen hallgatott, mondjuk elég nehéz is lett volna megmagyarázni. A város lakosai szerint az alkotás maradhat, csak le kell róla szedni az alsógatyát és törölni a szentet megalázó pontszámokat.

Ozmo, azaz Gionata Gesi már 2008-ban is kiverte a biztosítékot, amikor Ancona egyik közfalán Szűz Máriát és a gyermek Jézust 180 fokban elcsavart fejjel ábrázolta. Akkor nem adott magyarázatot az átértelmezett szentképre.