Új fotográfiai díj Hemző Károly emlékére

2014.03.27. 10:47

A Hemző Károly-díjat évente egyszer ítélik oda a művész születésnapján, június 11-én. A díjjal egy emlékplakett és pénz jár, illetve kiállítási lehetőség a Magyar Fotográfusok Házában. A díjat Lajos Mari, Hemző Károly özvegye hozta létre férje emlékére.

Hemző Károly, 1953.
Hemző Károly, 1953.
Fotó: Családi archívum

A Hemző Károly-díjról a Kuratórium és a Tanácsadó Testület dönt. A kuratórium elnöke Lajos Mari, az alkotó özvegye, titkára Szarka Klára, az életmű szakmai gondozója. Tagjai: Salvarani Zsófia, Korniss Péter és Bánkuti András. A Tanácsadó Testület állandó tagjai: a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának vezetője, dr. Lengyel Beatrix, a FSZEK Budapest Gyűjteményének vezetője, Sándor Tibor és a Magyar Sportmúzeum igazgatója, dr. Szabó Lajos. A Tanácsadó Testület minden évben ideiglenes tagokkal egészül ki, első alkalommal Cseke Csilla, az MTI-Fotó szerkesztőségvezetője, illetve Barakonyi Szabolcs, az Index fotórovatának vezetője vállalta a megbízást.

A díjat az a 35 év alatti magyar (határon túli és anyaországi) fotográfus nyerheti el, aki szellemiségében és a szakmai minőségben Hemző Károly munkásságához méltó műveket hozott létre a kiírást megelőző évben. A díj kollekcióra, illetve egyetlen képsorozatra is megítélhető. A zsűri olyan fotográfiákat vár, amelyek Magyarországon vagy magyar lakta területeken készültek a mindennapi életről, a művészet, tudomány, sport, szabadidő, a privát élet történéseiről. 

Hemző Károly

Meghatározó egyénisége volt a magyar fotográfiának, sokan mesterükként tisztelték tudásáért, precizitásáért, a fotografált személlyel, témával szemben tanúsított alázatáért. Rendkívül sokoldalú, szerteágazó és gazdag életművet halmozott fel. S bár hivatalos keretek között nem tanított, mindig szívesen és nagy empátiával foglalkozott fiatalabb pályatársaival.

Életművének zömét a Magyar Nemzeti Múzeum vette gondozásába, művei megtalálhatók a Magyar Fotográfiai Múzeumban és az Országos Széchenyi Könyvtár gyűjteményében is.

Leghíresebb fotóiból a Nagyképben is válogattunk.