Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Új fotográfiai díj Hemző Károly emlékére

2014.03.27. 10:47

A Hemző Károly-díjat évente egyszer ítélik oda a művész születésnapján, június 11-én. A díjjal egy emlékplakett és pénz jár, illetve kiállítási lehetőség a Magyar Fotográfusok Házában. A díjat Lajos Mari, Hemző Károly özvegye hozta létre férje emlékére.

Hemző Károly, 1953.
Hemző Károly, 1953.
Fotó: Családi archívum

A Hemző Károly-díjról a Kuratórium és a Tanácsadó Testület dönt. A kuratórium elnöke Lajos Mari, az alkotó özvegye, titkára Szarka Klára, az életmű szakmai gondozója. Tagjai: Salvarani Zsófia, Korniss Péter és Bánkuti András. A Tanácsadó Testület állandó tagjai: a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának vezetője, dr. Lengyel Beatrix, a FSZEK Budapest Gyűjteményének vezetője, Sándor Tibor és a Magyar Sportmúzeum igazgatója, dr. Szabó Lajos. A Tanácsadó Testület minden évben ideiglenes tagokkal egészül ki, első alkalommal Cseke Csilla, az MTI-Fotó szerkesztőségvezetője, illetve Barakonyi Szabolcs, az Index fotórovatának vezetője vállalta a megbízást.

A díjat az a 35 év alatti magyar (határon túli és anyaországi) fotográfus nyerheti el, aki szellemiségében és a szakmai minőségben Hemző Károly munkásságához méltó műveket hozott létre a kiírást megelőző évben. A díj kollekcióra, illetve egyetlen képsorozatra is megítélhető. A zsűri olyan fotográfiákat vár, amelyek Magyarországon vagy magyar lakta területeken készültek a mindennapi életről, a művészet, tudomány, sport, szabadidő, a privát élet történéseiről. 

Hemző Károly

Meghatározó egyénisége volt a magyar fotográfiának, sokan mesterükként tisztelték tudásáért, precizitásáért, a fotografált személlyel, témával szemben tanúsított alázatáért. Rendkívül sokoldalú, szerteágazó és gazdag életművet halmozott fel. S bár hivatalos keretek között nem tanított, mindig szívesen és nagy empátiával foglalkozott fiatalabb pályatársaival.

Életművének zömét a Magyar Nemzeti Múzeum vette gondozásába, művei megtalálhatók a Magyar Fotográfiai Múzeumban és az Országos Széchenyi Könyvtár gyűjteményében is.

Leghíresebb fotóiból a Nagyképben is válogattunk.