Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

55 millióért kelt el az első Stratocaster

101874182
2014.03.28. 14:10

Negyedmillió dollárért (55 millió forintért) cserélt gazdát minden idők legsikeresebb elektromos gitárja, a Fender Stratocaster első legyártott darabja – írja az MTI.

Az 1954-ben készült hangszert George Gruhn, egy nashville-i gitárbolt tulajdonosa adta el egy neve elhallgatását kérő amerikai gyűjtőnek, akiről még annyit tudni, hogy nem hivatásos zenész. A gitárt már leszállították, és a kifizetést is lebonyolították a héten.

Az eladásról csütörtökön beszámoló Gruhn elmondta: azt tanácsolta a vásárlónak, vegye fel a kapcsolatot a phoenixi hangszermúzeummal, hogy kiállíthassák a gitárt. Hozzáfűzte: nehezen viselné, ha a következő 40-50 évben senki sem láthatná, hallhatná az értékes hangszert.

Az eladott darab a 0100-as sorszámot viseli. Akad néhány Stratocaster, amelynek alacsonyabb a sorszáma, ám azok Gruhn szerint valójában a gyártás megkezdésének évében később készültek. Ezen a képen például éppen David Gilmour, a Pink Floyd gitárosa játszik a 0001-es sorszámún:

A legelső Stratocastert eredetileg egy amatőr zenésznek adták el, aki nagyon vigyázott rá. A tulajdonostól Richard Smith gitártörténész szerezte meg, Grunh az ő kérésére árulta a hangszert, és ahogy mesélte, Smith nagyon elégedett volt az eladási árral.

Az 1954-ben gyártani kezdett Fender Stratocaster sokak szerint megváltoztatta a világot, az egyik legsokoldalúbb hangzású elektromos gitár, amit többek között az összesen ötféle kombinációban használható három hangszedőjének köszönhet.

Ilyen gitáron játszott többek között:

  • Jimi Hendrix
  • Buddy Holly
  • Stevie Ray Vaughan
  • Eric Clapton 
  • Jeff Beck
  • Ritchie Blackmore
  • Mark Knopfler,

de nagyjából minden nagy gitárosnak megfordult a hangszer a kezében pályája valamelyik szakaszában.

A most eladott darab egyébként meglehetősen kedvező áron kelt el: ennél drágábban cserélt gazdát Eric Clapton több Stratocastere, de Stevie Ray Vaughan és Jimi Hendrix hangszereiért is ennek többszörösét fizették.