Szabad a rippelés az Egyesült Királyságban

2014.04.02. 12:06

Tizenöt évvel azután, hogy értékesítették az első MP3-lejátszókat, legálissá válik a CD-k és DVD-k rippelése az Egyesült Királyságban. A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (Intellectual Property Office) azért engedélyezné a külső adathordozókról a számítógép merevlemezére történő másolást, hogy a szigetország szerzői jogi törvényeit a digitális korhoz igazítsa, írja a Computer Business Review.

A fogyasztóknak ugyan jelenleg még tilos a CD-k és DVD-k tartalmának számítógépre és MP3-lejátszókra mentése, júniustól viszont már legális lesz az eljárás. A korszerűsített jogszabályozás természetesen csak a magáncélú másolást teszi lehetővé, azt is csupán addig, amíg a felhasználó birtokolja is az eredeti, megvásárolt dokumentumot.

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának közleménye szerint ez apró, mégis jelentős változásokat generál, illetve végre véget vet annak a jelenlegi helyzetnek, amely a jelentéktelen és ésszerű másolásokat törvénytelennek találja. "Egy sor szükségtelen szabályt és előírást is eltávolítottak a törvénykönyvből, összehangolva a kormány azon törekvésével, hogy enyhítsék a szabályozást" – közölte a szervezet.

Bár az új szabályozás a könyvek eszközről eszközre másolását is engedélyezi, a barátok és családtagok számára történő másolás, valamint a mások által birtokolt és/vagy illegálisan beszerzett dokumentumok rippelése továbbra is illegális – a szerzői jog tulajdonosának hozzájárulása nélkül. És az új szabályozás még mindig nem érinti az olyan streaming szolgáltatásokat, mint a Spotify and Netflix.