Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Elhunyt Szabó Gyula, a nemzet színésze

2014.04.04. 16:57

Életének 84. évében hosszú betegség után pénteken elhunyt Szabó Gyula Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas színész, érdemes és kiváló művész, a nemzet színésze - tudatta a család az MTI-vel. A színművészt, aki évek óta betegeskedett, otthonában érte a halál. Temetéséről később intézkednek.

Szabó Gyula emlékezetes színpadi alakításai mellett számos filmben és tévésorozatban is játszott, ő volt a Tenkes kapitánya Buga Jakabja, a Princ, a katona Csontos őrnagya, a Robog az úthenger Józsija. 

1950 és 1954 között járt a Színház- és Filmművészeti Főiskolára. 1954 és 1993 között a Petőfi Színház, a Jókai Színház, a Thália Színház és az Arizona Színház színésze volt, 1993-96 közt a Művész Színházé. 1996-tól a székesfehérvári Vörösmarty Színházban játszott. 1979-től tanított a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, 2006-ban kapta meg a nemzet színésze címet.

Szabó Gyula 1953-ban kezdett el filmezni. Legemlékezetesebb szerepe az ártatlanokat a labancokkal szemben megvédő Buga Jakab volt az 1963-ban bemutatott tizenhárom részes tévésorozatban, A Tenkes kapitányában. Játszott a sorozat moziváltozatában is. Szinkronszínészként is ismert volt, többek között ő volt Columbo hadnagy, vagyis Peter Falk magyar hangja. Az ő hangján szólalt meg számos rajzfilmfigura, köztük dr. Bubó és Frakk. Mesemondása legendás volt, ő volt a Magyar Népmesék sorozat narrátora is.