Kornélia
1 °C
14 °C

Pár száz forintért öné lehet egy kortárs festmény!

2014.04.05. 16:58
Csak sajnos nem itthon, hanem Bécsben, ahol minden lakos havi 2,5 euróért bérelhet képeket a városi képtárból, majd felakaszthatja otthon a falra. Nálunk még csak hasonló kezdeményezés sincs.

Újszerűnek tűnik, hogy egy képtárból ugyanúgy kikölcsönözhetjük a nekünk tetsző grafikákat és festményeket, mint egy könyvtárból a könyveket, de ez csak nekünk különleges, Bécsben ez már 1979 óta így működik. Akkor alakult meg ugyanis német mintára a MUSA keretein belül működő, bécsi Artothek, aminek a kezdetektől kettős célja volt: egyrészt a fiatal képzőművészek támogatása, másrészt lehetőséget adni a bécsi lakosoknak arra, hogy közeli kapcsolatba tudjanak kerülni a művészettel.

750 forint

Az egyedülálló modell keretében minden bécsi lakcímmel rendelkező lakos havi 2 és fél euróért, (azaz alig 750 forintért) választhat bármilyen képet az Artothek gyűjteményéből, és maximum egy évre hazaviheti azt az otthonába. Egy személy maximum négy képet kölcsönözhet, ennyivel már szinte teljes mértékben ki tudja dekorálni a nappali falát. Alena Bilek, a bécsi Artothek munkatársa szerint ez a modell több szempontból is jó, egyrészt hasznos a művésznek, akinek a neve forog a köztudatban, és képei nem valami raktárban porosodnak, és jó az embereknek is, hiszen közelebb hozza őket a művészethez és annak megértéséhez. Mint mondják, hisznek abban, hogy ha az emberek együtt tudnak élni a műalkotásokkal, akkor jobban meg tudják érteni a kortárs művészetet és annak üzenetét. Alena Bilek szerint ritkán ugyan, de olyan is elő szokott fordulni, hogy valaki annyira megszereti a hazavitt festményt, hogy miután visszavitte, vásárol egy képet az adott művésztől. Ilyen esetben az Artothek jutalék nélkül közvetít a művész és a vásárló között.

Az Artothek tulajdonában lévő képeket nem lehet megvásárolni, ez ugyanis egy galéria is. Ha valamilyen tematikus kiállításba valamelyik kép beleillik, akkor kiállítják, és az egy ideig nem kölcsönözhető. De mivel több mint 1700 grafika és festmény kölcsönözhető (a teljes gyűjtemény mintegy 30 ezer darabot tesz ki), bőven van miből válogatni. Az Artothek a bécsiek körében rendkívül népszerű, átlagban 12 500 kölcsönzés van egy évben.

Itthon nem működne?

Ön bérelne kortárs festményt?

  • 1789
    750 forintért igen
  • 1325
    Még többért is, szerintem ez egy jó modell
  • 431
    Nem érdekel a kortárs művészet

Miután kicsúszik a szánkon, hogy nálunk ez a modell biztosan nem működne, Alena Bilek nevetni kezd. Azt mondja, próbálkoztak hasonlóval Prágában is, de ott sem működött, mert az emberek nem hozták vissza a képeket. Bécsben azonban, az elmúlt 25 évben, mióta ő ott dolgozik, még egyszer sem fordult elő, hogy ne hozták volna vissza a képet. Elismerte azonban, hogy egy ilyen modell kialakításához elsősorban pénz kell, hiszen először fel kell vásárolni nagyobb mennyiségű műalkotást, és csak utána lehet beindítani a kölcsönzést. A kölcsönzési díj osztrák viszonylatban extrém olcsó, de szerinte mivel a műveket gyakorlatilag az adófizetők pénzén veszik, nem is akarnak ezért többet kérni, vagy profitot termelni vele.

Az Artothekot a bécsi önkormányzat tartja fenn, és minden évben vásárolnak a gyűjteménybe további képeket. A vásárlásra olyan művészek pályázhatnak, akinek van valami közük Bécshez vagy Ausztriához, és aki egyszer nyert, az 3 évig nem pályázhat újra. Nem titkolják, hogy többnyire olyan képeket vásárolnak, amik a lakosságnak is tetszenek, de emellett fiatal művészek számára bemutatkozó kiállításokat is szerveznek.

Az általunk látogatott Artothekből csak magánszemélyek kölcsönözhetnek, és csak olyanok, akik Bécsben laknak, de van egy másik intézmény is az osztrák lakosoknak, és még egy kizárólag intézmények számára. A művészek számára talán ez a legjobb konstrukció, hiszen egy kórházi rendelő várótermében vagy egy önkormányzati hivatalban sokan látják képeiket és a nevüket.

Itthon egy-egy galéria próbálkozott már festménykölcsönzéssel, de úgy ítélték meg, nem nagyon van rá igény – igaz, az árak sem idézték a bécsieket. Az interneten fellehető adatok szerint 30 ezer forintos havi díjért bérelhetnék egy grafikát, és 40 ezer forintért egy kisebb méretű festményt, ami meglehetősen távol van a 2 és fél eurótól. Az általunk megkérdezett festők sem tudnak arról, hogy lenne bármiféle ilyen kezdeményezés itthon. Egy részük azonban nem zárkózott el attól, hogy amennyiben lenne erre igény, bérbe adja magánszemélyeknek a képeit.