Meghalt Gabriel García Márquez

2014.04.17. 22:32

Meghalt Gabriel García Márquez kolumbiai író, újságíró, politikai aktivista. A halálhírről a Márquez család egyik tagja értesítette a sajtót. A Nobel-díjas író 87 éves volt. Az utolsó éveit Mexikóvárosban töltötte, és a halál is itt érte utol.

Márquezt sokan a legnépszerűbb spanyol anyanyelvű írónak tartják. A mágikus realizmus úttörő figurája írta a Száz év magányt a Szerelem a kolera idejént, illetve a Bánatos kurváim emlékezetét. Harminckét éve, 1982-ben kapott irodalmi Nobel-díjat regényeiért és novelláiért.

A legsikeresebb spanyol nyelvű író

Márquez az ötvenes években kezdett el publikálni. Munkáiban keverednek a fikciós és nem-fikciós elemek; korai stílusát William Faulkneréhez és Mark Twainéhez, humorát Charles Dickenséhez hasonlították. Saját, több regényében visszatérő mikrokörnyezeteiben a fantázia és a realizmus elemei egyaránt megférnek. Márquez egyik erőssége a spanyol nyelv ékesszóló használata volt, ezt több irodalomtörténész is kiemeli a róla szóló esszékben.

Az író könyvei gyakorlatilag minden spanyol nyelvű könyvnél népszerűbbek, a Bibliát leszámítva. Nemzetközi szinten is páratlanul sikeres író volt: csak a Száz év magány 25 nyelvre lefordított kiadásaiból több mint 50 millió példányt adtak el.

Mindennap olvasott

Márquez április elején kiszáradás és fertőzés gyanújával került kórházba, de néhány nap múlva kiengedték. Öccse szerint az idős írónak memóriaproblémái voltak, de családja és közeli barátai szerint, bár jól elboldogult a mindennapokban, voltak jobb és rosszabb napjai is.

Jaime Abello, az íróról elnevezett alapítvány (Gabriel García Márquez New Journalism Foundation) igazgatója a New York Timesnak azt is elmondta, hogy Márquez visszavonultan, békében él, nem ír többet, ellenben mindennap olvas.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport