Jézus is a presszóban mulat

2014.04.18. 18:21
Akár felkészült már a mindent átható kölniszagra, akár nem, a húsvét újra az ajtónkon kopogtat. A hosszúhétvége persze nemcsak a locsolkodást jelenti, hanem hogy egy nappal több időnk lesz arra, hogy a pohár fenekére nézzünk. Már akár nappal is. Az Index programajánlója az ünnepek alatt is megmutatja, hogy érezze jól magát a szabadidejében.

Delfinek mészárlása (péntek)

Nagypénteken a kortárs elektronika egyik meghatározó figuráját,  Joy Orbison t hozza el Magyarországra a Dansmusiq csapata. A londoni dj és producer már a debütáló,  Hyph Mngo című trekkjével nagyon robbantott, majd rövidesen a posztdubstep egyik irányadó előadójává vált, 2012-ben pedig a Resident Advisor szavazásán az év egyik legjobb lemezlovasává választották. Első magyarországi fellépésén a házigazdák, Crimson, Chrom és Grasshop, illetve Sirmo mellett játszik majd. Péntek, 23:00, A38 (Budapest, XI. kerület, petőfi híd, budai hídfő) 

Egy titokzatos és épp felszállóágban lévő előadó, a  Friend Within  acides klubzenéjével veszi be az Ötkertet. A Liverpoolból származó, magát rejtélyes ködbe burkoló producer számára másfél év is elég volt ahhoz, hogy elnyerje a sajtó elismerését, és az elkövetkező évek egyik legígéretesebb tehetségeként emlegessék. Legutóbb a sztárstátuszú Disclosure-rel együttműködve készített  közös számot , most pedig a Stamusic, Nakedkool, TMX és Fullstereo oldalán csinálja meg a bulit Budapesten.  Péntek, 22:00, Ötkert (Budapest, V. kerület, Zrínyi utca 4.)

Remények között összetört álmok után kutat a texasi True Widow, állapítja meg elismerően az egyébként szőrösszívű Pitchfork magazin a péntek este a Gozsdu udvarban fellépő zenekarról. Az amerikai trió lomha, ízlésesen erotikus dalaiban a cipőbámulós és a sztóner rockot házasítja, a melankolikus atmoszférát pedig a titokzatos Texas hangulata teszi még vonzóbbá. Előtte a magyar Berriloom először fog kieresztett és torzított gitárokkal fellépni, míg Alpár szintetizátoros folyamaival hol a végtelen űr ürességét, hol pedig egy delfin mészárlását képezi le. Péntek, 20:00, Gozsdu Manó Klub (Budapest, VII. kerület, Király utca 13.)

Sejtelmesen búgó számaival jön a LÄRM-be az amerikai Patricia, aki az izgalmas zenék egyik fellegárának számító Opal Tapes kiadó színeiben játszik majd. "Technóból, acidből és houseból is táplálkozó zenéjében visszafogottan sipító szintetizátorok saját farkukba harapó témái kecmeregnek elő a pufogó dobok klausztrofób lüktetése alól" – fogalmaz érzékletesen a projektről az estet szervező Bounce. Péntek, 22:00, LÄRM (Budapest, VII. kerület, Akácfa utca 51., első emelet)

Bulik még: a Punch kislemezbemutató koncertje után jelmezes British Mood-buli lesz az Iskolában, a Beat on the Bratben a Kontraszelektor és a Psycho Galore játszik majd koszos gitárzenéket, a Vittulában pedig hosszú kihagyás után újra jelentkezik a nyomott hangulat nagy barátja, a Gloomy Party.

Himnikus hideghullám (szombat)

A Szabadság téri emlékmű hercehurcájára reagálva a Diktatúrák lábnyoma néven szervez ingyenes sétát a Hosszúlépés. "Sok szó esik az új emlékműről, kevés a környezetéről" – mondják, ezért a hétvégén bemutatják, hogyan került a térre a múlt század összes diktatúrájának lábnyoma. A másfél órás séta a Vértanúk terén indul délelőtt tizenegykor, és az épülő holokauszt-emlékműnél ér véget. Utána érdemes lesz útbaejteni a Hold utcai vásárcsarnokot is, ahol először tartják meg a belvárosi tojásfesztivált! Szombat, 11:00, Vértanúk tere / Szabadság tér, Budapest

Az XTC és Shriekback zenekarokban is játszó Barry Andrews fia, Finn Andrews eredetileg festőnek készült, de aztán az Új-Zélandon eltöltött évei során mégis inkább apja nyomdokaira lépett és a zenélést választotta. Tizennyolc éves korában visszatért Londonba, majd megalakította Veils nevű folk-pop zenekarát. Az együttes a tavaly megjelent legutóbbi albumával érkezik a hajóra, előzenekaruk a hazai Tea Road lesz. Szombat, 20:00, A38 (Budapest, XI. kerület, petőfi híd, budai hídfő)

A szerb-horvát-magyar kultúrbarátságot ünnepli a Küss Mich a Müsziben, ahol fellép két zágrábi előadó: technoid női dekadenciát tálal a Popsimonova, a szószékek himnikus minimalizmusát idézi meg a I/II. Ezentúl csajos szintipunkot hoz a belgrádi Konvoj Bonton Bajkera, a szabadkai Yus Yus pedig szexuálisan túlfűtött hideghullámokat ígér. A magyarokat a pécsi Új Látásmód Fúzió derengő mélymagyar presszówave-je, valamint a házigazdák, Gördön és Splatter képviseli majd. Szombat, 21:00, Müszi (Budapest, VIII. kerület, Blaha Lujza tér 1.)

A nyíregyházi Jurij eddigi tizenhárom éve alatt öt nagylemezt és három EP-t adott ki, amelyek közül most a legfrissebbet, a Vége van című – bakeliten is megjelenő – kiadványt mutatják be a Kuplungban. Az új dalok producere a korábbiakhoz hasonlóan a Vad Fruttikból ismert Győrffy Gyula volt, a következő nagylemezt pedig az év második felére ígéri a csapat. A szocrockot játszó Jurij előzenekara a Kiddo lesz. Szombat, 20:00, Kuplung (Budapest, VI. kerület, Király utca 46.)

Húsvéti kavalkád (vasárnap és hétfő)

Húsvéti bárányfesztivált tartanak a városligeti Vajdahunyadvárban, ahol a Kárpát-medence legnevesebb juhtenyésztői mellett felsorakoznak a legízletesebb bárányhúsból készült hazai és külföldi ételek is. Lesznek még kézműves termékek, folklór programok, de a kicsik akár nyuszit és bárányt is simogathatnak majd. Sőt, a Csokoládé Múzeum egy mini csokoládégyárat is felállít a helyszínen, ahol az egész család kipróbálhatja a csokoládékészítést! Péntektől hétfőig, Vajdahunyadvár (Budapest, XIV. kerület, Városliget)

De a Duna másik partja sem marad ünnepi program nélkül: harmadik alkalommal jelentkezik a Budavári Húsvéti Sokadalom, ahol a felnőtteket többek közt borterasz és sonkaház várja, míg a gyerekek az állatsimogatóban vagy a mesekertben időzhetnek. De lesz még sok-sok koncert, néptánctalálkozó, húsvéti istentisztelet, illetve zenés tárlatvezetés is a vában. Szombattól hétfőig, Budavári Palota (Budapest, I. kerület, Szent György tér 2.)

Persze érdemes lehet akár Budapesten kívül is ünnepelni, a szentendrei skanzenben például szintén lesz húsvéti forgatag. A közelgő György-nap alkalmából a Szent György-napi kincskeresésen a látogatók térképpel a kezükben vadászhatnak a környék kincseire, vagy a bánatok kikiáltásával szabadulhatnak meg régóta hordozott terheiktől. Lesz még például tojásgurítás, egészségpiac, pipatömés és természetesen tréfás locsolkodás is. Vasárnap és hétfő, Szabadtéri Néprajzi Múzeum (Szentendre, Sztaravodai út)

És hogy ne vesszen kárba az ünnep alatt nappal elfogyasztott alkoholmennyiség, este még könnyedén lebulizhatjuk azt: a Beat on the Brat dj-i Jézus Krisztus és a popzene kapcsolatát kutatják, míg az E-klubban a német euro-trance egyik zászlóshajója, a Groove Coverage lép majd fel.