Kiakadt Ai Weiwei egy Kickstarter-projektre

2014.04.30. 07:52

Dühös lett Ai Weiwei kínai művész, mert a Kickstarter nevű közösségi oldalon a nevével és az arcával reklámoznak egy készülő filmet - írja a Huffington Post. 

Weiweinek ezzel az a baja, hogy a Jason Wishnow rendezte Homokvihar című sci-fi filmben ő csak egy kis mellékszerepet vállalt és szó sem volt arról, hogy az arcával és a nevével reklámozzák majd a filmet. Weiwei szerint a rendező félrevezette őt és nyilvánvalóan azért használta fel az arcát, hogy ezzel is biztosítsa a film finanszírozását. A Kickstarter lényege ugyanis az, hogy egy adott projekthez a netezők összedobják a pénzt.

Weiwei szerint Wishnow könnyebben tudott úgy pénzt szerezni, ha vele hirdeti a filmet, csakhogy erről korábban szó sem volt. A kínai művész úgy érzi, becsapták. 

Az ominózus filmet egyébként Kínában forgatták, ráadásul úgy, hogy több esetben forgatási engedélyük sem volt a készítőknek. A film egy jövőbeli Kínában játszódik, ahol vízhiány van. Weiwei pedig egy csempészt alakít, aki menekül a hatóságok elől. 

Weiwei amúgy valóban nincs túl jóban a kínai hatóságokkal. A korábban az Egyesült Államokban is élő művészt 2011-ben például különösebb indok nélkül letartóztatták és 81 napig fogva tartották.