Meggyőző volt Kállay-Saunders az Eurovízión

2014.05.06. 08:27

Az első elődöntőben részt vevő országok, valamint a kiemeltek közül Franciaország, Spanyolország és Dánia zsűrije előtt mutatta be produkcióját hétfőn este Koppenhágában az Eurovíziós Dalfesztivál 16 előadója, köztük Kállay-Saunders András, aki a Running című dal előadásával az MTI szerint „meggyőző teljesítményt” nyújtott a főpróbán.

Az első elődöntőt csak kedden este tartják az Eurovíziós Szigetté átalakult Refshaleöenen, az egykori hajógyári hangárban, a B&W Hallernében, de a részt vevő országok öt-öt tagú szakmai zsűrijei hétfőn nézhették meg a produkciókat. A főpróba fizető nézők előtt zajlott, telt ház előtt.

A zsűritagok – teljes titoktartás mellett – pontoztak is, ez adja a versenyzők értékelésének egyik felét, a másikat a tévénézők szavazatai: a keddi első elődöntőben az utolsó dal elhangzását követő 15 percben lehet sms-ben voksolni, de az egyes országok szavazói saját fellépőiket nem értékelhetik. A kétféle pontszám alapján dől el, hogy a keddi elődöntő 16 előadójából melyik tíz kerül a május 10-i fináléba. Hasonló szabályok alapján jut be tíz másik induló a csütörtöki második elődöntőből a 26-os döntőbe, ahol hat kiemelt ország előadója már ott van.

A zsűris főpróbán a Magyarországot képviselő Kállay-Saunders András utolsóként lépett színpadra, egyszerű fekete pólóban. A Running – szerzője az énekes és Szakos Krisztián – előadása során a kifutóra is kisprintelt, a háttérvetítés alapját a tűzvörös fények képezték, a dal mondanivalója, a gyerekek elleni erőszak témája pedig úgy jelent meg, hogy az énekes védte meg a táncoslányt, Likovics Alexandrát a másik táncostól, Nagy Tibortól. A helyszínen a közönségnek tetszett a produkció.

„Örülök, ha kívülről jól szólt, én nem igazán tudom, mi történik velem, amikor a színpadon vagyok. Remélem, kedden is sikerül hasonlóan előadni a dalt” – mondta Kállay-Saunders András. Még soha nem játszott ilyen nagy helyen és ekkora közönség – tízezer ember – előtt. „Jól éreztem magam, de mindig lehet javítani, várom, hogy a tévénézők is láthassák a produkciót.”

A főpróbás produkciók közül a végső győzelemre is esélyesnek tartott örmény Aram MP3 nagy sikert aratott a helyi közönség soraiban, de az Eurovízióra hetedik próbálkozásra kijutott svéd Sanna Nielsen előadását, az orosz Tolmacsevi nővéreknek a tündérek ragyogására építő produkcióját, az ukrán Marija Jaremcsuknak az óramű tiktakkolását megéneklő dalát, valamint a portugál Suzy „tüzes ritmusú táncdalát” is ováció övezte.

Az Eurovíziós Dalfesztivált az idén 59. alkalommal rendezik meg. A házigazda azért Koppenhága, mert tavaly a malmői versenyen egy dán énekes, Emmelie de Forest győzött Only Teardrops című dalával. Ő idén a hivatalos dalt, a Rainmakert írta és adja elő. A kedd és csütörtök esti koppenhágai elődöntőket, illetve a szombati döntőt az M1 élőben közvetíti.