Kivonul a média finanszírozásából a szerb állam

2014.05.08. 20:28

Kivonul az állam a médiából, annak ellenére, hogy a legtöbben nem ezt szeretnék – mondta Alekszandar Vucsics szerb miniszterelnök egy interjúban. Vucsics szerint a médiaszereplők attól tartanak, állami segítség nélkül nem tudnának fennmaradni a piacon, de ez őt nem érdekli, írja az MTI.

Irány a magánszektor!

– mondta a szerb miniszterelnök, aki hozzátette, hogy a szerb parlament hamarosan elfogad három médiatörvényt, de ezek részleteiről nem beszélt.

Vucsics szerinte a jobbközép Szerb Haladó Párt kormánya az első olyan hatalom, akik nem cserélték le a szerbiai közszolgálati televízió (RTS) vezetőit és újságíróit. Az ellenzéki Demokrata Párt (DS) elnöke, Dragan Dilas a márciusi előre hozott parlamenti választás kampányában nyolcszor szerepelt az RTS-en, míg ő csupán kétszer.

Nekem ezzel nincs problémám. Támogatom, és kérem is, hogy folytassák a kritikus hozzáállást, mert az jobbá tesz minket

– mondta Vucsics.

Szerbiában több mint ezer írott, illetve elektronikus sajtótermék van, a hivatalos adatok szerint ezeknek csupán egytizede kap állami támogatást. A pontos számok nem ismertek, mert a nyilvántartásból nem törlik azokat a médiumokat, amik már felfüggesztették tevékenységüket. A szerbiai közszolgálati televízió (RTS) mellett egyébként a nemzeti kisebbségek nyelvén is sugárzó Vajdasági Rádió és Televízió (RTV) is állami pénzekből működik, de ezeket nem privatizálják majd.