Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Timót, Xénia
-7 °C
0 °C

Eurovízió: megvan a döntő mezőnye

2014.05.08. 23:30
Kialakult a 26-os döntő mezőnye az 59. Eurovíziós Dalfesztiválon, miután a csütörtöki második elődöntőből újabb tíz előadó jutott a szombati fináléba. Ide a magyar Kállay-Saunders András már kedden bekerült.

Az esti elődöntő 15 résztvevőjéből döntőbe jutott a norvég Carl Espen és a Silent Storm című dal, a máltai Firelight (Coming Home), a lengyel Donatan & Cleo (My Slowianie - We Are Slavic), az osztrák Conchita Wurst (Rise Like a Phoenix), a finn Softengine (Something Better), a fehérorosz Teo (Cheesecake), a szlovén Tinkara Kovac (Round and Round), a svájci Sebalter (Hunter of Stars), a görög Freaky Fortune és RiskyKidd (Rise Up), valamint a román Paula Seling és Ovi (Miracle).

Az egykori koppenhágai hajógyári szigeten a dalfesztiválra átalakított hatalmas csarnokban, a B&W Hallernében ismét telt ház, 11 ezer néző előtt, nemzeti zászlókkal felszerelkezett rajongókkal zajlott az elődöntő az MTI tudósítása szerint.

A tíz döntőbe került előadó rengeteg stílust képviselt, volt köztük country, folk, poposabb és rockosabb is. A lírai számot éneklő norvég Carl Espen korábban katonaként fél éven át szolgált Koszovóban, az elmúlt tizenkét évben ácsként dolgozott, dalát unokatestvére írta. A görög produkció része volt egy Londonban született 19 éves rapper, a román Paula Seling és Ovi négy évvel ezelőtt már indult az Eurovízión és akkor a harmadik helyen végzett, most egy dubstep produkciót adtak elő. A 26 éves osztrák Conchita Wurst férfinak született, de női külsővel és szakállasan énekelte James Bond-filmekbe illő dalát, amelynek szimfonikus kíséretét a Budapest Art Orchestra játszotta fel a Magyar Rádió 22-es stúdiójában. A lengyel dalt - amelynek előadását népviseletbe öltözött szexis táncos lányok tették teljessé - már 40 millióan látták a YouTube-on, a fehéroroszoknak a sajttorta lett a nyerő.

A modern technikát, fényt, hangot és színpadi lehetőségeket felvonultató showműsorban - természetesen versenyen kívül - fellépett egy ausztrál popsztár, Jessica Mauboy, és egy különleges táncszámot is láthattak a nézők, tíz ország 26 előadója részvételével - ők a szervezők által kiírt játék legjobbjai, táncos videókat töltöttek fel a netre. A legfiatalabb közöttük a színpadon a 8 éves ír Megan Geoghegan volt, a legidősebb a 86 éves dán Kit Kruse.

A tíz továbbjutó úgy nyert, hogy egyrészt az érintett országok, valamint a kiemeltként eleve döntősök közül Németország, Olaszország és az Egyesült Királyság részéről pontozott egy ötfős szakmai zsűri (ez még szerdán este megtörtént), másrészt az utolsó dal elhangzása után negyedórán keresztül a tévénézők szavazhattak telefonhívással vagy sms-t küldve az előadók kódjaival. A kettő kombinációja adta ki a tíz továbbjutót; az egyes országok szavazói nem voksolhatnak saját fellépőjükre.

A korábbi, keddi elődöntőből a Magyarországot képviselő Kállay-Saunders András által előadott Running című dal mellett bekerült a fináléba az örmény Aram MP3 és a Not Alone, az azeri Dilara Kazimova (Start a Fire), a svéd Sanna Nielsen (Undo), az ukrán Marija Jaremcsuk (Tick-Tock), az orosz Tolmacsevi ikrek (Shine), a holland Common Linnets (Calm After the Storm), a San Marinó-i Valentina Monetta (Maybe), az izlandi Pollapönk (No Prejudice), valamint a montenegrói Sergej Cetkovic (Moj svijet).

A 26-os finálénak kiemeltként tagja az Egyesült Királyság (Molly - dalának címe: Children of the Universe), Franciaország (Twin Twin - Moustache), Olaszország (Emma - La mia cittá), a házigazda, tavalyi győztes Dánia (Basim - Cliche Love Song), Spanyolország (Ruth Lorenzo - Dancing in the Rain) és Németország (Elaiza - Is It Right?).

Világszerte évente 100-120 millióan kísérik figyelemmel az Eurovíziós Dalfesztivált, amely az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) által szervezett verseny. Idén 37 ország képviselői vesznek részt Koppenhágában; a verseny szabályai szerint mindig az előző évi győztes ország a rendező, tavaly Malmőben Emmelie de Forest dán énekes nyert Only Teardrops című dalával.  • Vennék
  • Hírek