Egy tökös osztrák előadó

2014.05.12. 16:31
Conchita Wurst nevét mára az is megtanulta, aki nem akarta, az osztrák előadóról, akit előszeretettel aposztrofálnak szakállas nőként, péntek óta kismillió cikk, Facebook- Twitter- és Tumblr-bejegyzés készült, hiszen szombaton este jó nagy fölénnyel megnyerte az Eurovíziós Dalversenyt. De ki is ez a Wurst? Most akkor nő? Vagy férfi?

Milyen néven anyakönyvezték Wurstot?

Thomas Neuwirth néven született 1988-ban, egy Gmunden nevű kisvárosban, Ausztriában. A 13 000 lakosú városnak eddig tulajdonképpen csak egy nevezetessége volt, a Schloss Orth nevű kastély, ami a Traunsee-tó egyik szigetén áll. Most már van egy másik is. Neuwirth gyermekkoráról nem sokat tudni, így azt sem tudjuk, mikor jött rá, hogy saját neméhez vonzódik, és ezt milyen volt feldolgoznia Gmundenben, pontosabban Bad Mitterndorfbam, ahol felnőtt.

Miért, meleg?

Igen. De ez nem annyira lényeges. Az már sokkal inkább, hogy 17 évesen szerepelt a Starmania című osztrák tehetségkutatóban (nagyjából a helyi Megasztárnak tessék elképzelni), és eljutott a döntőig is. Ezzel a produkcióval indult a szereplőválogatáson:

Starmania döntő válogatás - Tom (Conchita Wurst)

És így énekelt a műsorban:

Tom énekel a Starmania 2007-es műsorában

A műsort nem nyerte meg, viszont országos ismertsége lett, és a műsor producerei nem akarták, hogy eltűnjön a süllyesztőben, így Jetzt Anders! néven összerántottak egy fiúzenekart, amiben Neuwirth és három másik szépreményű énekes fiú igyekezett betörni a slágerlistákra. Pont, mint itthon a Bizö Boys. Két kislemezük és egy teljes albumuk jelent meg, akinek utóbbi, a Gut So meglenne a gyűjteményében, ideadhatná, örökké hálásak lennénk érte.

Mióta hívják Conchita Wurstnak?

Saját honlapja szerint Conchita 2011-ben, Kolumbia hegyei között született, de hogy ez mit takar egészen pontosan, arra nem találunk magyarázatot. Mindenestre Tom/Conchita 2011 óta mindkét néven szerepel, előbbit az ügyintézéshez, utóbbit a szerepléshez használja. Arról, hogy miért hívta életre a karaktert, ő maga ezt nyilatkozta:

A tolerancia és a másik elfogadása nem a külsőségekről szól, hanem az ember lényéről. Mindenki élje úgy az életét, ahogy akarja, ha azzal mást nem bánt meg, és ha azzal nem korlátozza a szabad cselekvésben.

Akkor ő most férfi vagy nő?

Férfi. Tom/Conchita nem transzszexuális (amikor egy ember nemi tudata ellentmond a testi nemi szerveinek, például férfitestben élő nő, aki biológiailag férfi, lelkileg viszont nő), és nem is interszexuális (amikor valakinek nem egyértelmű a testi neme), hanem transzvesztita, de csak abban az értelemben, hogy Conchitaként női ruhákat hord, hosszú parókát és női cipőt. Neuwirth, legalábbis amennyire a nyilatkozataiból ki lehet hámozni, nem akar nő lenni, a Wurst-karaktert azért kreálta, hogy ezzel hívja fel a figyelmet a tolerancia fontosságára, mint azt fentebb kifejtette.

Neuwirth/Wurst kínosan ügyel arra, hogy megnyilvánulásaiból ne lehessen kideríteni, melyik nemmel azonosul, saját magát nemsemlegesnek tartja, viszont amikor nyilatkozik, a női névmásokat használja saját magára. A Daily Mailnek azt nyilatkozta, hogy Tomként a férfi mosdót, Conchita jelmezében a nőit használja.

Ezek szerint ez csak egy jelmez?

Erre sem könnyű válaszolni, mert Wurst nagyon homályos válaszokat ad erre a kérdésre. Az kétségtelen, hogy a Wurst-karakterrel sokkal sikeresebb, mint Neuwirth néven, a dalversenyen elért első helyével meglehetősen sok pénzt kereshet - az angoloknál máris Twitter-kampány indult, hogy ő énekelje a következő Bond-film betétdalát.

A Conchita Wurst tényleg azt jelenti, hogy Punci Kolbász?

Igen. A conchita spanyolul punci, a wurst németül kolbász. Wurst ezzel is a kettősségre hívja fel a figyelmet, arra, hogy a női ruha és a szakáll simán elképzelhető együtt. Wurst szerint a vezetékneve nem a kolbász szóból, hanem a Das ist mir doch alles Wurst  kifejezésből ered, ami nagyjából annyit jelent, hogy nekem aztán nyolc.

Ezen a néven ért el korábban sikereket?

Igen. A Hardest Jobs in Austria című valóságshow-ban egy halfeldolgozóban dolgozott nőnek beöltözve, és 2011-ben a Die große Chance című tehetségkutatóban is szerepelt, ami kb. olyan tévéműsor, mint nálunk a Csillag születik. A döntőben nem szerepelt túl fényesen, a szavazatok mindössze 7,91 százalékát szerezte meg és a hatodik helyen végzett. Ezután szerepelt a német RTL Wild Girls című valóságshow-jában is, aminek az volt a lényege, hogy pár celebnőt elvittek Namíbiába, ahol egyfajta Celeb vagyok, ments ki innen!-jellegű kalandban vettek részt.

Hogy került az idei Eurovíziós Dalverseny döntőjébe?

2012-ben jelentkezett először a műsorba, de akkor csak a második helyig jutott. Idén az osztrákok nem tartottak válogatót, viszont felkérték, hogy képviselje az országot. A többi történelem: a Rise Like a Phoenix című dal 290 pontot kapott, és megnyerte a Dalversenyt

Az osztrákok hogy fogadták, hogy egy szakállas nőnek titulált előadó képviseli őket?

Egész jól, minden bizonnyal úgy voltak vele, hogy ennyi belefér. Volt persze tiltakozás, és elindult egy anti-Wurst Facebook-oldal, amit összesen 31 000-en lájkoltak. Azt nem tudni, hányan klikkoltak rá csak azért, mert tényleg nem szeretik a kolbászt. 

Az Eurovíziós Dalversenyen nem volt ebből botrány?

De igen. A fehéroroszok és az oroszok már tavaly (októberben és decemberben) kilátásba helyezték hogy bojkottálják a versenyt, ha Wurst elindul. A nem éppen toleranciájáról híres Vlagyimir Zsirinovszkij szerint:

Conchita Wurst győzelme a jelenleg ismert Európa végét jelenti. Határtalanul dühös vagyok. Ezen a kontinensen már nincsenek se nők, se férfiak.

Az orosz szavazók a harmadik, 8 pontot érő helyre sorolták Wurst teljesítményét, ami nem jött le jól az ország kormányánál sem, az pedig pláne nem, hogy miközben az 59. alkalommal megrendezett dalversenyt a toleranciával azonosították, és hatalmas sikernek könyvelték el a osztrák győzelmet, a helyszínen hangosan kifütyülték az orosz színeket képviselő Tolmacsjev-nővéreket. Szigorúan csak a tolerancia jegyében.