A kulturális örökség része lesz Picasso műterme, ahol a Guernicát is festette

2014.05.14. 16:03

Műemlékké nyilvánítják azt a párizsi épületet, amelyben Picasso műterme volt és ahol a művész többek közt a Guernica című világhírű képét is festette - döntött egyhangúlag az illetékes műemlékvédelmi bizottság a francia főváros hatodik kerülete polgármesterének bejelentése szerint.

A döntés révén a rue des Grands Augustins 5-7. szám alatt, a Szajna bal partján álló épület megmenekülhet attól, hogy luxushotellé alakítsák át. Picasso a Hotel de Savoie (Savoya-palota) legfelső két emeletében élt és alkotott 1936 és 1955 között, 1937-ben ott festette híres háborúellenes kiáltványát, a Guernicát is.

Az örökségvédelmi bizottság keddi szavazásán amellett foglalt állást, hogy az épület kerüljön be a műemléki regiszterbe, az épület jelenlegi tulajdonosa ezzel szemben azt hangsúlyozta, hogy a tervbe vett és égetően szükséges felújítás nem változtatná meg az épület történelmi jellegét. 

Több mint ezer művészetpártoló - köztük ismert emberek, mások mellett Charlotte Rampling brit színésznő és Carlos Saura spanyol rendező - petíciót írt alá a ház megóvására. A francia kulturális kormányzat név nélkül nyilatkozó két képviselője ugyanakkor elmondta, hogy a Picasso által használt részekben semmi nem őrzi a világhírű festő nyomát. A művészt 1955-ben kiebrudalták az épületből, mert nem fizette a bérleti díjat.