nononono

Szép, hippiskedik, pálinkázik és szurkol, mi az?

2014.05.23. 18:28
Hippi szülők, masszőrlányok, mikrofonpárbaj, pozitív energiák és szomorkás rock'n'roll. A bulinegyedben is beköszönt a legmelegebb évszak. Az Index hétvégi programajánlóját olvassák.

Szép lányok lézerágyúkkal (péntek)

Tiga már szinte hazajár Magyarországra: nem csupán a viszonylag gyakori fellépései miatt, hanem mert a családja egy jelentős része is magyar. A montreali dj és producer gyerekkora egy részét az indiai Goában töltötte hippi szüleivel, később Kanadában partikat szervezett, saját lemezboltja volt, majd Turbo néven kiadót alapított. Sexor című debütlemeze Juno-díjat nyert, őt pedig a világ egyik legjobb mixereként emlegeti a szakma. Az Akvárium Kishalljában megmutatja, miért. Péntek, 22:00, Akvárium (Budapest, V. kerület, Erzsébet tér)

Nemrég videóinterjúban mutattuk be az egy ideje újra koncertező Bérczesi Róbertet, aki kendőzetlenül beszélt kábítószeres éveiről, az elvonóról, tizenkét napos ébrenlétéről és alkotófolyamatairól. A Hiperkarma énekese egyszálgitárral lép majd fel a Hunnia bisztróban, őt Víg Mihály kultikus zenekara, a Balaton követi majd utánozhatatlanul szomorkás rock'n'roll-sanzonjaival. Péntek, 20:30, Hunnia bisztró (Budapest, V. kerület, Bank utca 5.)

Harmadik, Kapcsolatok című lemezét mutatja be a keszthelyi gyökerű Néhái Bárány. Zenéjük a grunge-ot, szövegeik a korai Kispál és a Borzot idézik. "Egy rohadt kemény, melós másfél évnek az eredménye, ami alatt rengetegen álltak mellénk, és lézerágyúzták belénk a pozitív energiát" – nyilatkozta az új anyagról Burucs Szabolcs, a zenekar dobos-énekese. Játszik még az alternatív dalversenyünket, A Számot megnyerő Middlemist Red és a Punch is. Péntek, 20:00, Corvintető (Budapest, VIII. kerület, VIII. Blaha Lujza tér 1-2.)

Először látogat hazánkba a brit Mr Beatnick, aki három évvel ezelőtt Synthetes című EP-jével a szigetország egyik legmeghatározóbb deephouse-producerévé nőtte ki magát. Munkásságára komoly hatással volt a hip-hop, a minimal és a kísérleti technó is. Elismertségét a Sun Goddess és Savannah címűi EP-ivel növelte tovább, idei, Rick Wade számára készített remixét pedig a Mixmag soundcloudján már több mint hatvanezren hallgatták meg. Péntek, 23:00, LÄRM (Budapest, VII. kerület, Akácfa utca 51., első emelet)

Ha még ez sem elég: a Nightdrive buliján a rendkívül izgalmas magyar kiadó, a Farbwechsel két előadója, Imre Kiss és Aiwa játszik közösen a Toldiban, szép lányokat és kardigános srácokat ígér a város legklasszabb indie-bulija, a Reptilia a Beat on the Bratben, a Vittulában pedig másodjára jön el a Szarmageddon, bármit is jelentsen ez.

Pizza és vonyítás (szombat)

Soha, senkinek nem mutatta meg fényképeit Vivian Maier,  így azokat egy véletlen folytán fedezte fel egy amerikai történész 2007-ben. A dadaként dolgozó francia és osztrák-magyar származású fényképészről még a legközelebbi hozzátartózói sem tudták, hogy szabadidejében mivel foglalatoskodik. A 20. század egyik legnagyobb streetfotósáról készült dokumentumfilmet ezúttal a szabad ég alatt lehet majd megtekinteni, mi itt írtunk róla. Szombat, 20:00, Telep (Budapet, VII. kerület, Madách Imre út 8.)

Két erősen magyar kötődésű, mégsem hazai produkció is fellép majd az Ipari Szakadárok és a Future Obscura közös buliján. Az angol Női Kabát zenekar énekese, Dee Rüsche ugyan Londonban született, magyar gyökerei vannak, és valóságos Bowie-imitátor, az olasz Sir Weirdo pedig már lassan tíz éve él hazánkban, otthonosan mozog az éjszakai életben, testvérével pizzériát is üzemeltet. Mindkét projekt sötét és hűvös zenét játszik, a koncerteket hasonló hangulatú buli követi. Szombat, 22:00, Kontra klub (Budapest, IX. kerület, Liliom utca 41.)

Raqpart név  alatt új szabadtéri szórakozóhely nyílik a Lánchíd pesti hídfőjénél. A megnyitót nagyszabású mikrofonpárbajjal kötik össze, ahol az ország legjobb MC-i élőzenére lökik majd a szöveget. Fellép például Fluor, Kama és Sanyóca a Mary PopKidsből, Puskás Peti, Wolfie a Punnany Massifból és Kemon az Irie Maffiából. Szombat, 22:00, Raqpart (Budapest, V. kerület, Jane Haining rakpart)

Egyszálgitáros est: szombaton a budapesti Elliott Smith, azaz a folk-popot játszó Duke Bluebeard játszik majd a szakítós dalaival ismertté váló Aires Altosszal a Friscóban. "Szipogás, pityergés, sírás, zokogás, vonyítás, ordítás meg ilyesmik" – írják a szervezők. Szombat, 20:00, Frisco kocsma-kávézó (Budapest, IX. kerület, Mátyás utca 11.)

A szombat este persze nagy valószínűséggel a Bajnokok Ligájának döntőjéről is fog szólni, amely során a spanyol főváros két rivális csapata, a Real Madrid és az Atlético de Madrid mérkőzik majd egymással. A meccset óriáskivetítőn, sör és ropogtatnivaló mellett nézhetjük például a Kobuci Kertben vagy a Kuplung udvarán.

A gyereknapon túl (vasárnap)

A török származású Fatih Akin Soul Kitchen című vígjátékát vetítik majd a Kolorban. A film 2009-ben a Velencei Filmfesztiválon elnyerte a zsűri különdíját. A film főhőse, a német-görög Zinos Hamburg külvárosában küzd lepukkant étterme fennmaradásáért, az élet azonban nem túl kegyes hozzá. A bonyodalmak során megismerkedik egy török szakáccsal, illetve Annával, a masszőrlánnyal – akinek szerepét Gryllus Dorka alakítja –, és olajszagú lokálja rövidesen menő hellyé növi ki magát. Vasárnap, 19:00, Kolor (Budapest, VII. kerület, Király utca 13.)

Csütörtöktől vasárnapig tart a budapesti Pálinkafesztivál a Deák tér melletti Városháza Parkban, ahol ezúttal rekordmennyiségű, közel harminc neves főzde kínálja majd a legjobb magyar párlatokat. A szilva, a barack és a meggy után idén a körte kerül a fesztivál középpontjába, például az Év Körtepálinkájával, valamint körtés ételekkel és édességekkel. Csütörtöktől vasárnapig, Városháza park (Budapest, V. kerület)