Félezer pályamű a Liget Budapestre

2014.05.29. 10:38
A világ minden részéből érkezett pályamű a Városligetben felépítendő múzeumi épületekre kiírt nyílt nemzetközi építészeti tervpályázatra.

A Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. a Szépművészeti Múzeummal együttműködésben február végén írt ki pályázatot az Új Nemzeti Galéria - Ludwig Kortárs Művészeti Múzeum, a Néprajzi Múzeum, a Magyar Zene Háza, a FotóMúzeum Budapest és a Magyar Építészeti Múzeum épületeire.  A beérkezett pályaművek száma nemzetközi szinten is kiemelődőnek számít, az óriási érdeklődést már az is előre jelezte, hogy a kiírás honlapjának az elmúlt három hónapban több mint 140 országból volt látogatója.

A Liget Budapest Projekt keretében felépülő öt új épület a park szélein és a ligetben találhatók, de lebontásra ítélt építmények, beépítések helyén épülnek fel, megóvva a park zöldfelületét, amelynek rekonstrukciója és növelése a program egyik alapvető eleme. A Néprajzi Múzeum, a Magyar Építészeti Múzeum, valamint a FotóMúzeum Budapest (a mostani Magyar Fotográfiai Múzeum) az Ötvenhatosok terén, a Magyar Zene Háza a lebontásra kerülő volt Hungexpo-irodák helyén, míg az Új Nemzeti Galéria a lebontandó Petőfi Csarnok helyén épül majd fel.

A február végén kiírt nemzetközi felhívás nyílt, kétfordulós, a pályaműveket 11 tagú nemzetközi zsűri bírálja majd el. Augusztusban derül ki, hogy mely pályázatok jutnak a második fordulóba, a végeredményt decemberben hirdetik ki. Az eredményhirdetés után, 2015-ben a részletes tervezés, a szükséges engedélyek beszerzése és a közbeszerzési eljárások lebonyolítása zajlik, az építkezés 2016-ban indulhat, az épületeket 2018. március 15-ig adják át. Az öt új múzeum megvalósításának tervezett összköltsége 75 milliárd forint.

A pályaműveket magyar és külföldi múzeumi és építész szakemberek bírálják majd el. A zsűri elnöke Baán László miniszteri biztos, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója; társelnöke Wim Pijbes építész, az amszterdami Rijksmuseum főigazgatója.

A bíráló testületben helyet kapott Paula Cadima építész, egyetemi tanár (AA London School of Architecture); Fekete György belsőépítész, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke; Finta Sándor, Budapest főépítésze; Edwin Heathcote építész, a Financial Times építészeti kritikusa; Henri Loyrette, a francia Államtanács tagja, a Musée du Louvre korábbi igazgatója; Nagy Ervin országos főépítész; Sáros László György építész, a Magyar Építőművészek Szövetségének elnöke és Martha Thorne építész, a Pritzker Építészeti Díj ügyvezető igazgatója.