Nem szélsőjobbozható a tévében a Jobbik

2014.06.03. 15:26

Pert nyert a Jobbik az ATV ellen, mert a tévében szélsőjobboldalinak nevezték a pártot. A Jobbik sajtóközleménye szerint 2012 végén kifogásolták, hogy az ATV egy hírműsorában „parlamenti szélsőjobbnak” nevezte a pártot, így megsértette a „politikai hírhez hírolvasói véleményfűzésére vonatkozó törvényi tilalmat”.

A Médiahatóság, majd a Médiatanács is megállapította a jogsértést, ám az ATV bírósághoz fordult, ahol már a tévé nyert. Ezt a döntést támadta meg a Jobbik a Kúriánál, ahol nekik kedvezően ítéltek. A Kúria szerint a „szélsőjobboldali” jelző negatív hatást kelt a nézőkben, így az ATV megsértette a törvényt.

Ez a szabály csak a tévékre és rádiókra vonatkozik, ahol van egy kötelezően előírt mennyiségű műsoridő, amikor pártatlanul kell híreket szolgáltatniuk az adóknak. Az ATV elleni ítélet ezért nem jelenti azt, hogy például magánemberek ne nevezhetnék szélsőjobboldalinak a Jobbikot.

„Elképzelhető, hogy az ATV alkotmányjogi panasszal él a döntéssel szemben, mivel továbbra is úgy ítéljük meg, hogy a »parlamenti szélsőjobb« nem véleményalkotás a Híradó részéről, hanem egy köztudomású tény. A »szélsőjobboldal« kifejezést világszerte szabadon, kockázat nélkül használhatja a média és a politikatudomány is, finoman szólva nem lenne helyes, ha mostantól kezdve Magyarországon más lenne a helyzet” – nyilatkozta Németh Szilárd, az ATV hírigazgatója az Indexnek.

Neonácizni viszont lehet

Karsai László történész viszont januárban pert nyert a Jobbikkal szemben, a Fővárosi Ítélőtábla neki adott igazat, amikor neonácinak nevezte a pártot. Karsai 2011 decemberében szintén az ATV-n, a Horthy-kultusz újjáéledéséről szóló beszélgetésben nevezte neonácinak a Jobbikot, mert szerinte a párt a nemzeti tragédiához, magyar állampolgárok százezreinek elpusztításához vezető Horthy-korszak és annak vezetője történelmi szerepének pozitív átértelmezését szorgalmazza.

A bíróság ebben az esetben nem arról döntött, hogy a Jobbik neonáci vagy nem neonáci, csak azt mondta ki: Karsainak joga volt kifejteni a véleményét. A véleménynyilvánítás szabadsága alapvető jog.

Ebben az ügyben első fokon a Jobbik javára döntő – és ezért meglehetős hírnévre szert tevő – bírót júliusban kérésére a köztársasági elnök felmentette, Takács Péter Attila azóta Magyarország kolozsvári konzulátusán dolgozik.