Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Telekom már rég lemondott az Origóról

2014.06.05. 10:21

Ahogy javultak 2012 őszén a német-magyar diplomáciai kapcsolatok, úgy javultak a 2010-es mélypont után a Telekom hazai piaci pozíciói – így vált egyre fontosabbá, hogy a német, részben német állami tulajdonú cég birtokában álló Origo működése ne legyen akadálya a magyar kormány és a cég közötti jó viszonynak – írja a 444.

A portál cikkéből kitűnik, hogy a Magyar Telekom Nyrt. tavaly áprilisban kinevezett új elnöke, Kerstin Günther feladata a kezdetektől az volt, hogy „minden konfliktus elsimítson Orbánékkal, és biztosítsa a T-csoport bevételeit és vezető pozícióját Magyarországon.”

2010 után a távközlési szektor különadója kellemetlenül érintette a céget, amit fokozott, hogy állami, önkormányzati megrendelések terén is visszaszorult a Vodafone-hoz képest. Ezért is volt fontos 2012 őszén Angela Merkel és Orbán Viktor találkozója, amely a hangulat mérsékelt javulását indította el Berlin és Budapest között.

A folyamat tehát, amelynek végén kedden menesztette a novemberben kinevezett főszerkesztőt, Sáling Gergőt, már jóval korábban elkezdődött. A kormánynak – ezen belül főként Lázár Jánosnak, a miniszterelnökséget vezető államtitkárnak, az új kabinetben miniszternek – már korábban is csípte a szemét, ha az Origo olyan kellemetlen ügyeket tálalt, mint

  • Rogán Antal lakásügye
  • Lázár János milliós külföldi útjai

Lázár János szomorú

A Magyar Telekomnak létfontosságú volt a mobiltelefontársaságok által használt frekvenciák jövője, hiszen a cég legnagyobb bevétele a T-mobilból van. Márpedig a kormány felvetette, hogy esetleg újraosztaná a frekvenciákat és elindítana egy állami mobilszolgáltatót. Ehelyett végül 2022-ig meghosszabbította a három társasággal a szerződést, így a költségvetés mintegy 100 milliárd forinthoz jutott: ebből 35 milliárdot a Magyar Telekom fizette ki. Kemény alkufolyamat volt ez, a 444.hu kormányzati forrásai szerint az ügylet érintette az Origóval szembeni kormányzati elvárásokat is.

A Magyar Telekom profiljába nem illeszkedik az Origo Zrt., így az az áldozat ami az Origót érhette azért, hogy Lázár János ne legyen szomorú, belefért a cégnek.

Márpedig az államtitkár szomorú volt, olyannyira, hogy Günthernek át is nyújtott egy 150 oldalas, a Híradót és az Origót összehasonlító tanulmányt, bizonyítandó, hogy a portál kifejezetten ellenzéki

– állítja a cikk. Ám az elmúlt hónapokban a lap politikája nem változott, amit vélhetően megunt az üzleti pozícióit féltő Telekom vezetése. Hogy a kormány jó néven vette az Origo főszerkesztőjének eltávolítását, azt jelezhette az is, hogy Lázár a szerdai miniszteri meghallgatásán már arról beszélt, milyen százmilliárdos projektbe fog bele a kormány, közösen a Telekommal.