Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nem tudni, kié lesz a berlini Magyar Intézet

2014.06.05. 11:15 Módosítva: 2014-06-05 11:18:43

Sokáig nem lehetett tudni, ki örökölheti meg Can Togay Jánostól a berlini Collegium Hungaricum (CHB) igazgatói székét. Az Index az intézményt fenntartó Balassi Intézettől egy hónapon át hiába próbált nyilatkozatot kicsikarni, nem válaszoltak a kérdésünkre, hogy pályázatra vagy kinevezésre lehet-e számítani. És mikor. Csütörtök este nyolc órakor adta ki az MTI a hírt, hogy Can Togay, az CHB jelenlegi igazgatója szeptember 1-jétől az isztambuli Magyar Intézetet vezeti, berlini posztjára pedig hamarosan pályázatot írnak ki. Azt rebesgetik, Kopek Gábor, a MOME rektora jön a helyére Berlinbe, a fotográfus-médiaművész-egyetemi tanár rektori megbízatása ugyanis augusztus 1-jén lejár. De felmerült Wilhelm Droste irodalomtörténész neve is, akit Budapest egyik fele az ELTE Germanisztikai Intézet oktatójaként, a másik pedig az Eckermann kulturális kávézó vezetőjeként ismer.   

Hol a pályázat?

Amikor 2010-ben, a szocialista kormány által kinevezett külföldi intézetigazgatók (többek között Derdák András, Orsós László Jakab, Gordon István, Krasztev Péter) megbízatása lejárt, és mindenki attól tartott, hogy a Fidesz nem pályáztatja, hanem egyszerűen kinevezi az utódjaikat. Akkor a Balassi Intézet, az összes külföldi magyar kulturális intézet fenntartója, és vezetője, Hatos Pál karakánul nyilatkozott. „Pályáztatás biztosan lesz, csak másként” – és aggasztónak találta, hogy az elvben nyílt pályázati szisztémát esetenként fölülírta egy-egy kinevezés.  Azóta a legnagyobb magyar intézetek élén megtörtént a csere, legutóbb Orbán Viktor unokatestvére, Vitézy Zsófia vette át a brüsszeli intézmény vezetését. 

Most Can Togay megbízatása járt be Berlinben – kinevezett utód és kiírt pályázat nélkül. Így Berlinben most könnyen az az ex lex helyzet állhat elő, mint 2010-ben Pozsonyban: a régi igazgató már távozott, ám nincs még utánpótlása. Akkor a Pozsonyban leköszönő Krasztev Péter helyére sokáig nem neveztek ki senkit, így nemhogy fizetéseket utalni, még egy jegyzettömböt vásárolni sem volt lehetősége a gazdasági igazgatónak, hiszen aláírási jogát csakis direktorával karöltve gyakorolhatta. A frissen megválasztott Hatos akkor ezt a szocialista kormány hibájának nevezte: „Hogy lehet kiírni egy igazgatói pályázatot úgy, hogy az előző vezető megbízatásának és a pályázat elbírálásának dátuma egybeesik, közben helyettesről nem gondoskodtak?” 

00 CHB Aussenansichten e
Fotó: Collegium Hungaricum

„A Balassi Intézet a Külgazdasági és Külügyminisztériumhoz kerül, irányítását a két miniszter együtt látja majd el.” Ezt már az emberi erőforrások minisztere, Balog Zoltán mondta június 3-i meghallgatásán az országgyűlés kulturális bizottságában. Balog ugyanebben a beszédében fogalmazott úgy, hogy miniszterré választása esetén „tovább erősítené a kultúra területén azt a szemléletet, amely az államnak alapvetően kiszolgáló, eszközteremtő szerepet ad, egyébként a kultúrpolitikát szeretné a kultúra hordozóinak a kezébe tenni”.

Kérdés, hogy ez az elv vajon mennyiben érvényesül majd, ha a magyar kultúra külföldi nagyköveteit ezek szerint a külügy rendeli majd Delphibe, Moszkvába, Bécsbe, Brüsszelbe, Párizsba vagy épp Berlinbe. Többek között erről is szerettük volna megkérdezni Hatos Pált. Valamint arról, hogy „külföldi magyar kulturális intézeteinknek – a puszta programszervezés helyett, hiszen arra ott van a Hungarofest Nonprofit Kft. – ennél mélyebb, és ha kell, láthatatlanabb szinteken kell közvetíteniük a magyar értékeket”. A Balassi Intézettől azonban nem kaptunk válaszokat a kérdéseinkre, csak a szűkszavú közleményt Can Togay új pozíciójáról.