Huba
19 °C
33 °C

Fejjel rohanunk a hosszú hétvégébe

2014.06.06. 17:24
Unatkozni a pünkösdi hosszúhétvégén sem lesz időnk: három napon át kedvünkre ehetünk, ihatunk, gerillajógázhatunk és szülinapozhatunk, de ha minden jól megy, akár Budát vagy valamelyik másik várat is visszahódíthatjuk. Az Index programajánlóját olvassák.

Csillámporos tivornyák (péntek)

A San Diegó-i Crocodiles duót látja vendégül Hot Rats koncertszervező brigád. A zenekar zajpopját gyakran hasonlítják a Jesus and Mary Chain kásás gitárhangzásához, a szervezők szerint viszont a Krokodilok jól megvannak a saját, rágógumiból fújt, csillámporos világukban, ahol kényelmesen megfér egymás mellett de Sade márki és a szörföző Lucifer is. Előttük a talán legtökösebb magyar zenekar, a rákosszentmihályi Headbengs lép fel, akik füstös, féktelen rock'n'rollt játszanak, és úgy festenek, mintha a Kopaszkutya című filmből léptek volna elő. Péntek, 21:00, Kuplung (Budapest, VI. kerület, Király utca 46.)

Mindössze két koncert erejéig újra összeáll a kétezres évek első felének egyik legmeghatározóbb gitárzenekara, az Annabarbi. Az együttest 2001-ben alapította az Amber Smithből érkező Bátor Bence, ikertestvére, Gergő, valamint Egyedi Péter és Örményi Ákos, akik később az Óriásban zenéltek tovább. Az Annabarbi 2005-ben adta utolsó koncertjét a telt házas Trafó Bár Tangóban. Mivel nincsenek távlati terveik, a zenekar tényleg csak a budapesti Gozsdu Manó klubban és a Fishing on Orfű fesztiválon játszik majd, aztán újra eltűnnek. Péntek, 21:30, GMK (Budapest, VII. kerület, Király utca 13.)

Péntektől jövő szombatig tart a Tilos Maraton, ami a szervezők tudomása szerint a legnagyobb ingyenes hazai fesztivál. A rádiós maraton minden napja egy bizonyos tematika köré szerveződik, így a jazznapos indítás után lesz még például bringás, családi, népzenei és romanap is. A programok közben a Tilos műsorkészítői főznek bográcsban, és ingyenes bringaszerviz is üzemel majd. A rádió örömmel fogad minden támogatást, hiszen a fenntartás költségei mellett éterre is gyűjtenek. Péntektől jövő szombatig, minden nap délután négytől hajnalig, Dürer kert (Budapest, XIV. kerület, Ajtósi Dürer sor 19-21.)

László Lorent, a Mais Monsieur fotóblog gazdáját már ismerik az Index olvasói, tavaly januárban a féktelenül tivornyázó budapesti fiatalok fotókrónikásaként mutattuk be olvasóinknak. A fényképész azóta higgadtabb témákat örökít meg, ezúttal pedig SPCTRMN Eloweee című számához készített videoklipjét mutatja be a Kontrában, ahol a szélesvásznú vetítésen túl fellép a klipnóta szerzője, valamint a titokzatos Sammy T. Thompson és a MILF kvartett fele is. Péntek, 22:00, Kontra klub (Budapest, IX. kerület, Liliom utca 41.)

Fejjel az élvezetnek! (szombat)

Közösségi jógázással tiltakoznak a városligeti múzeumnegyed építkezései ellen a gerillajógások. A szervezők hangsúlyozzák, hogy kezdeményezésük mentes mindennemű politikai állásfoglalástól, nem is a múzeumok ellen vannak, hanem a zöldterület csökkenése készteti őket a békés fellépésre. A gerillajóga helyszíne a Kertem fesztivál és az 56-os szobor közötti, félkör alakú rét lesz, ahol több jógaoktató és -stúdió részvételével lehet a tökéletesedés útjára lépni. Szombat, 10:00, Városliget (Budapest, XIV. kerület)

Nagy ünnepet ül a hétvégén a magyar metál, hiszen fennállásának harmincadik évébe lépett a Pokolgép. A jubileumi szuperkoncerten a sok-sok vendégzenész mellett a zenekar klasszikus felállása is színpadra áll majd. Ott lesz mindenki, aki számít: Kalapács Józsi, Paksi Endre, Rudán Joe és még sokan mások. A kezdés szokatlanul korai lesz, az előzenekarok – az Omen és a Words Of Blood – már délután ötkör a húrok közé csapnak. Szombat, 17:00, Pecsa Music Hall (Budapest, XIV. kerület, Zichy Mihály utca 14.)

A szkinhedkultúra gyökereit bemutató cikkünkben már foglalkoztunk a ska műfajával, most pedig a Beat on the Brat rendez Rude Boy Dreams név alatt, immár második alkalommal, külön estet a zenei irányzatnak. A lemezjátszók mögött zenei újságírók és további ska-szakértők állnak majd, illetve pakolják az autentikus slágereket a műfaj első, hatvanasévek-beli és második hullámából, a two-tone-ból. Szombat, 22:00, Beat on the Brat (Budapest, VII. kerület, Nyár utca 20.)

Saját gyökerei előtt tiszteleg a Tesco Disco, amely ezúttal szülővárosának néhány fiatal zenekarát lépteti fel. Nem, nem a Kispált, nem a 30Y-t, és nem is a Hétköznapi Csalódásokat! Helyettük a kecsesen nőies Rokokó Rosé, a külföldön is sokat koncertező The Immigrants, valamint az élvezetnek is fejjel rohanó Junkie Jack Flash játszik majd. Utánuk a házigazda pörgeti a bulit reggelig. Szombat, 20:00, Corvintető (Budapest, VIII. kerület, Blaha Lujza tér 1-2.)

Bulik még: kétéves lesz az Ankert, és kétéves a Designer Drums is, mindkettő szülinapi bulival ünnepel, utóbbi ráadásul a szabadban, a Duna partján, a Lánchíd pesti hídfőjénél. Ezalatt a túlparton DJ Gandharva és Suhaid jóvoltából megtörténik Buda visszafoglalása is a Nemdebárban.

Mint két kicsi legó (vasárnap és hétfő)

A pünkösdi hosszúhétvégén indul a Gyerek Sziget a Hajógyárin, ahol színházi előadásokkal. táncházzal, egzotikus állatsimogatóval, sportprogramokkal, szórakoztató kísérletekkel és koncertekkel várják a kicsiket, de a Színes Faluban Nigéria, Vietnám és Szíria népszokásaival is megismerkedhetünk. Szombaton és vasránap, 10:00 – 18:00,  Május 9. park (Budapest, III. kerület)

Második alkalommal rendezik meg a Fröccs és Barbecue Fesztivált, ahol ezúttal is neves termelők borait, valamint forró grillrácsokon készült sülteket fogyaszthatnak a vendégek. Lesz grillverseny, BBQ-piac, fröccsivó- és lepényevőverseny, valamint pünkösdi királyválasztás is, sőt, néhány gasztroblogger főzőbemutatót tart. Szombattól hétfőig, Bálna (Budapest, IX. kerület, Fővám tér 11-12.)

Mint két kicsi legó, úgy illik egymáshoz a Street Food Show és a Főzdefeszt, írják a rendezvény sajtósai. A két esemény idén végre egymásra találhatott, így az utcai eledelek kedvelői kiszabadulhattak a Hold utcai vásárcsarnokból, hogy aztán a Műegyetem rakparton harminc kézműves sörfőzde több mint kilencven sörével öblíthessék le a falatokat. Szombattól hétfőig, Műegyetem rakpart (Budapest, XI. kerület)

Miénk a vár név alatt immár másodjára rendezik meg azt az országos hagyományőrző és kulturális várfesztivált, amely során Magyarország legjelentősebb és legszebb várai mutatják be turisztikai és programkínálatukat. Haditornát, lovagi játékokat, fegyver- és viseletbemutatót tartanak például a cseszneki, a diósgyőri, az egri, a gyulai, a kőszegi, a sárospataki és a visegrádi várak. Az esemény helyszíne stílszerűen a városligeti Vajdahunyadvár lesz. Szombattól hétfőig, Magyar Mezőgazdasági Múzeum (Budapest, XIV. kerület, Vajdahunyadvár)