Jenő
-3 °C
6 °C

Fejjel rohanunk a hosszú hétvégébe

2014.06.06. 17:24
Unatkozni a pünkösdi hosszúhétvégén sem lesz időnk: három napon át kedvünkre ehetünk, ihatunk, gerillajógázhatunk és szülinapozhatunk, de ha minden jól megy, akár Budát vagy valamelyik másik várat is visszahódíthatjuk. Az Index programajánlóját olvassák.

Csillámporos tivornyák (péntek)

A San Diegó-i Crocodiles duót látja vendégül Hot Rats koncertszervező brigád. A zenekar zajpopját gyakran hasonlítják a Jesus and Mary Chain kásás gitárhangzásához, a szervezők szerint viszont a Krokodilok jól megvannak a saját, rágógumiból fújt, csillámporos világukban, ahol kényelmesen megfér egymás mellett de Sade márki és a szörföző Lucifer is. Előttük a talán legtökösebb magyar zenekar, a rákosszentmihályi Headbengs lép fel, akik füstös, féktelen rock'n'rollt játszanak, és úgy festenek, mintha a Kopaszkutya című filmből léptek volna elő. Péntek, 21:00, Kuplung (Budapest, VI. kerület, Király utca 46.)

Mindössze két koncert erejéig újra összeáll a kétezres évek első felének egyik legmeghatározóbb gitárzenekara, az Annabarbi. Az együttest 2001-ben alapította az Amber Smithből érkező Bátor Bence, ikertestvére, Gergő, valamint Egyedi Péter és Örményi Ákos, akik később az Óriásban zenéltek tovább. Az Annabarbi 2005-ben adta utolsó koncertjét a telt házas Trafó Bár Tangóban. Mivel nincsenek távlati terveik, a zenekar tényleg csak a budapesti Gozsdu Manó klubban és a Fishing on Orfű fesztiválon játszik majd, aztán újra eltűnnek. Péntek, 21:30, GMK (Budapest, VII. kerület, Király utca 13.)

Péntektől jövő szombatig tart a Tilos Maraton, ami a szervezők tudomása szerint a legnagyobb ingyenes hazai fesztivál. A rádiós maraton minden napja egy bizonyos tematika köré szerveződik, így a jazznapos indítás után lesz még például bringás, családi, népzenei és romanap is. A programok közben a Tilos műsorkészítői főznek bográcsban, és ingyenes bringaszerviz is üzemel majd. A rádió örömmel fogad minden támogatást, hiszen a fenntartás költségei mellett éterre is gyűjtenek. Péntektől jövő szombatig, minden nap délután négytől hajnalig, Dürer kert (Budapest, XIV. kerület, Ajtósi Dürer sor 19-21.)

László Lorent, a Mais Monsieur fotóblog gazdáját már ismerik az Index olvasói, tavaly januárban a féktelenül tivornyázó budapesti fiatalok fotókrónikásaként mutattuk be olvasóinknak. A fényképész azóta higgadtabb témákat örökít meg, ezúttal pedig SPCTRMN Eloweee című számához készített videoklipjét mutatja be a Kontrában, ahol a szélesvásznú vetítésen túl fellép a klipnóta szerzője, valamint a titokzatos Sammy T. Thompson és a MILF kvartett fele is. Péntek, 22:00, Kontra klub (Budapest, IX. kerület, Liliom utca 41.)

Fejjel az élvezetnek! (szombat)

Közösségi jógázással tiltakoznak a városligeti múzeumnegyed építkezései ellen a gerillajógások. A szervezők hangsúlyozzák, hogy kezdeményezésük mentes mindennemű politikai állásfoglalástól, nem is a múzeumok ellen vannak, hanem a zöldterület csökkenése készteti őket a békés fellépésre. A gerillajóga helyszíne a Kertem fesztivál és az 56-os szobor közötti, félkör alakú rét lesz, ahol több jógaoktató és -stúdió részvételével lehet a tökéletesedés útjára lépni. Szombat, 10:00, Városliget (Budapest, XIV. kerület)

Nagy ünnepet ül a hétvégén a magyar metál, hiszen fennállásának harmincadik évébe lépett a Pokolgép. A jubileumi szuperkoncerten a sok-sok vendégzenész mellett a zenekar klasszikus felállása is színpadra áll majd. Ott lesz mindenki, aki számít: Kalapács Józsi, Paksi Endre, Rudán Joe és még sokan mások. A kezdés szokatlanul korai lesz, az előzenekarok – az Omen és a Words Of Blood – már délután ötkör a húrok közé csapnak. Szombat, 17:00, Pecsa Music Hall (Budapest, XIV. kerület, Zichy Mihály utca 14.)

A szkinhedkultúra gyökereit bemutató cikkünkben már foglalkoztunk a ska műfajával, most pedig a Beat on the Brat rendez Rude Boy Dreams név alatt, immár második alkalommal, külön estet a zenei irányzatnak. A lemezjátszók mögött zenei újságírók és további ska-szakértők állnak majd, illetve pakolják az autentikus slágereket a műfaj első, hatvanasévek-beli és második hullámából, a two-tone-ból. Szombat, 22:00, Beat on the Brat (Budapest, VII. kerület, Nyár utca 20.)

Saját gyökerei előtt tiszteleg a Tesco Disco, amely ezúttal szülővárosának néhány fiatal zenekarát lépteti fel. Nem, nem a Kispált, nem a 30Y-t, és nem is a Hétköznapi Csalódásokat! Helyettük a kecsesen nőies Rokokó Rosé, a külföldön is sokat koncertező The Immigrants, valamint az élvezetnek is fejjel rohanó Junkie Jack Flash játszik majd. Utánuk a házigazda pörgeti a bulit reggelig. Szombat, 20:00, Corvintető (Budapest, VIII. kerület, Blaha Lujza tér 1-2.)

Bulik még: kétéves lesz az Ankert, és kétéves a Designer Drums is, mindkettő szülinapi bulival ünnepel, utóbbi ráadásul a szabadban, a Duna partján, a Lánchíd pesti hídfőjénél. Ezalatt a túlparton DJ Gandharva és Suhaid jóvoltából megtörténik Buda visszafoglalása is a Nemdebárban.

Mint két kicsi legó (vasárnap és hétfő)

A pünkösdi hosszúhétvégén indul a Gyerek Sziget a Hajógyárin, ahol színházi előadásokkal. táncházzal, egzotikus állatsimogatóval, sportprogramokkal, szórakoztató kísérletekkel és koncertekkel várják a kicsiket, de a Színes Faluban Nigéria, Vietnám és Szíria népszokásaival is megismerkedhetünk. Szombaton és vasránap, 10:00 – 18:00,  Május 9. park (Budapest, III. kerület)

Második alkalommal rendezik meg a Fröccs és Barbecue Fesztivált, ahol ezúttal is neves termelők borait, valamint forró grillrácsokon készült sülteket fogyaszthatnak a vendégek. Lesz grillverseny, BBQ-piac, fröccsivó- és lepényevőverseny, valamint pünkösdi királyválasztás is, sőt, néhány gasztroblogger főzőbemutatót tart. Szombattól hétfőig, Bálna (Budapest, IX. kerület, Fővám tér 11-12.)

Mint két kicsi legó, úgy illik egymáshoz a Street Food Show és a Főzdefeszt, írják a rendezvény sajtósai. A két esemény idén végre egymásra találhatott, így az utcai eledelek kedvelői kiszabadulhattak a Hold utcai vásárcsarnokból, hogy aztán a Műegyetem rakparton harminc kézműves sörfőzde több mint kilencven sörével öblíthessék le a falatokat. Szombattól hétfőig, Műegyetem rakpart (Budapest, XI. kerület)

Miénk a vár név alatt immár másodjára rendezik meg azt az országos hagyományőrző és kulturális várfesztivált, amely során Magyarország legjelentősebb és legszebb várai mutatják be turisztikai és programkínálatukat. Haditornát, lovagi játékokat, fegyver- és viseletbemutatót tartanak például a cseszneki, a diósgyőri, az egri, a gyulai, a kőszegi, a sárospataki és a visegrádi várak. Az esemény helyszíne stílszerűen a városligeti Vajdahunyadvár lesz. Szombattól hétfőig, Magyar Mezőgazdasági Múzeum (Budapest, XIV. kerület, Vajdahunyadvár)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?