A hajléktalanok mellett áll ki a Hajós utcai álgyorsétterem

2014.06.11. 22:33 Módosítva: 2014.06.12. 00:17

Szerda délután nyílt meg a Hajós utcában a Hunger King, egy álgyorsétterem. A gyorsétterem előtt vörös szőnyeg áll, amelyen a terv szerint három héten át minden nap sorban állnak majd az emberek, hogy hamburgeres dobozokban a napi minimálbér összegének megfelelő 3400 forintot kapjanak ingyen. Az akcióval Jani Leinonen, finn művész a hajléktalanságot krimininalizáló magyar törvényekre akarja felhívni a figyelmet – írja a kreatív.hu.

Leinonen szerint ha egy cég üzletet nyit, akkor természetes, hogy a sorban álló vevők az utcán tartózkodhatnak addig, amíg be nem jutnak az üzletbe. A művész szerint ugyanakkor ez tavaly óta a hajléktalanok számára már nem legális Magyarországon, ezért a Hunger King létrehozásával nekik is lehetőséget akarnak adni arra, hogy legálisan tartózkodjanak az utcán.

A 444 szerint a önkéntesek, diákok és hajléktalan emberek is sorban állnak majd, és az első nap 50, a többi nap pedig húsz embert szolgálnak majd ki. Leinonen szerint művészként az a kötelessége, hogy az embereket az alternatív szociális és politikai megoldások keresésére bátorítsa. A Hunger Kinget ezért egyben aktivistaközpontnak is szánja.

Jani Leinonnennek korábban is voltak hasonló dobásai: ő alapította a Food Liberation Army nevű álterrorista szervezetet, amellyel elrabolta, és kivégezte Ronald McDonaldot, az étteremlánc kabalafiguráját.