Halhatatlanná teszi a Google a street artot

2014.06.11. 15:55
A világ egy vászon, gondolta a Google, és egy óriási, több mint ötezer fényképet felvonultató virtuális tárlatot hozott létre.

Kedden indította útjára Street Art Projektjét a Google, amely az utcai művészetek szakértőit segítségül hívva több mint ötezer képet és mintegy száz virtuális tárlatot tett elérhetővé a látogatók számára – írja a Times. Amit Sood, a Google Kulturális Intézet igazgatója elmondta: a projekt célja az volt, hogy egy mindenki számára elérhető, óriási szabadtéri galériát hozzanak létre. "Ezek a műalkotások, amelyek az utcáinkat díszítik, nem mindig láthatóak sokáig. Emiatt örülünk annak, hogy a világ minden tájáról együttműködhetünk a partnereinkkel, így segítve őket abban, hogy elmeséljék saját street art történeteiket".

A Google a saját, hivatalos blogján "a világ egy vászon" jelmondattal mutatja be a projektet. A felhasználók megismerkedhetnek például a graffitisek Mekkájával, a tavaly tönkretett 5Pointz épületkomplexummal, amelynek falait novemberben meszelték le, de New Yorkon kívül bejárhatjuk még Argentína, Anglia, Kolumbia, Svájc, Mexikó, Chile és még számos más ország graffitiközpontjait is. Magyarország egyelőre nem szerepel a nagy streetart-térképen, a régiónkból csupán két lengyel város, Gdańsk és Łódź került fel rá.

A Google Street View is segíti az érdeklődőket, hiszen a platformon olyan épületeket is bebarangolhatunk, amelyeket a közönség egyébként nem látogathatna, vagy már lerombolták azokat – mint például a párizsi, kilencemeletes 13-as tornyot, amelynek valamennyi szintjén körülnézhetünk.

A New York Times úgy fogalmaz, a Google tulajdonképpen formalizálja azt, amit a street art rajongói már egyébként is tesznek szerte a világon: lefotózzák a városi falfelületeket, majd az elkészített képeket a közösségi oldalakon terjesztik. Egy New York-i alkotó, Futura szerint a streetart-művészek egyébként is főként online – manapság mindenekelőtt az Instagramon – inspirálódnak.

Lois Stavsky, a nonprofit Street Art NYC csoportosulás nevében kijelentette: "Az a tény, hogy a 5Pointzot kimeszelték, csak azt igazolja, hogy mennyire fontos ezeket a műveket dokumentálnunk." Stavsky azt is elmondta, hogy az utcai művészek zöme örömmel fogadta annak lehetőségét, hogy munkáik még több emberhez eljuthassanak.

A párizsi székhelyű Google Kulturális Intézet a projektet a Palais de Tokyóban mutatta be, ahová néhány streetart-művészt is meghívtak, hogy fessék össze a múzeum pincéjének falait. A Google-nek nem ez az egyetlen izgalmas projektje, korábban már a történelem legjelentősebb eseményeit és a világörökség részeit is archiválták. A Street Art Projekt bőséges képanyagát a Google Kulturális Intézet oldalán lehet elérni.