Megvan az első Hemző Károly-díjas

2014.06.11. 18:00
Az új magyar fotográfiai díjat június 11-én, a névadó születésnapján adták át a Mai Manó Házban. A pénzjutalommal és oklevéllel, valamint kiállítási lehetőséggel járó elismerést első alkalommal Hajdú D. András nyerte el.

A zsűri végül öt finalistát is megnevezett, akik közül a díjazott kikerült.

A finalisták:

  • Hajdú D. András (origo.hu)
  • Mohai Balázs (MTI)
  • Móricz Simon (Népszabadság)
  • Stiller Ákos (HVG)
  • Németh Sz. Péter (velvet.hu)

A zsűri különösen nagyra értékelte Mohai Balázs munkáit, amelyek minőségükben és szellemiségükben is közel állnak Hemző Károlyéhoz. Móricz Simon és Stiller Ákos sorozatait is átlagon felül állónak ítélték, Németh Sz. Pétert pedig több mint ígéretes pályakezdőnek találták.

A győztes, Hajdú D. András Lajos Maritól, a művész özvegyétől, a Hemző Károly Alapítvány elnökétől vette át a díjat. 

A Magyar Fotográfusok Háza, a Hemző Károly Alapítvány szakmai otthona ad majd helyet az első Hemző-díjas fotográfus, Hajdú D. András kiállításának az őszi idényben. Az Alapítvány honlapján pedig sorra bemutatják a nyertest és a finalistákat is. 

Hemző Károly (1928 – 2012) meghatározó egyénisége volt a magyar fotográfiának, sokan mesterükként tisztelték tudásáért, precizitásáért, a fotografált személlyel, témával szemben tanúsított alázatáért. Rendkívül sokoldalú, szerteágazó és gazdag életművet halmozott fel. S bár hivatalos keretek között nem tanított, mindig szívesen és nagy empátiával foglalkozott fiatalabb pályatársaival. Ezért is döntött úgy a művész özvegye, Lajos Mari, hogy Alapítványt és díjat hoz létre férje emlékére. 

A Hemző Károly-díjjal kapcsolatos ügyeket a díj Kuratóriuma és egy Tanácsadó Testület intézi. A kuratórium elnöke Lajos Mari, az alkotó özvegye, titkára Szarka Klára, az életmű szakmai gondozója. Tagjai: Salvarani Zsófia, Korniss Péter és Bánkuti András. A Tanácsadó Testület tagjai: a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának vezetője, dr. Lengyel Beatrix, a FSZEK Budapest Gyűjteményének vezetője, Sándor Tibor és a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum igazgatója, dr. Szabó Lajos, valamint Cseke Csilla, az MTI-Fotó szerkesztőségvezetője, illetve Barakonyi Szabolcs, az index.hu rovatvezetője.

A díjat jövőre is kiírják. Az a 35 év alatti magyar (határon túli és anyaországi) fotográfus nyerheti el, aki szellemiségében és a szakmai minőségben Hemző Károly munkásságához méltó műveket hozott létre Magyarországon vagy magyarlakta területeken a mindennapi munkás és/vagy privát élet, a művészet, a tudomány, a sport, a szabadidő körében. 

A Hemző Károly Nagyképünket ide kattintva tudja megnézni.