A verselő Rambo hivatalosan is az irodalom része

2014.06.12. 16:29 Módosítva: 2014.06.13. 10:04

Az év elején felrobbantott, szavalós Rambo-mémbomba most már hivatalosan is a honi irodalom része: szerda este Boldizsár Péter plazmatévéken végtelenítve pergő, verselős videóival startolt el a Margó Irodalmi Fesztivál a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Aminek a reklámozásához egy vadonatúj Rambo-videó is készült, ráadásul ebbe már Stallone örökös szinkronhangja, Gáti Oszkár is beszállt.

Rambo átviszi a szerelmet

Az audiovizuális Boldizsár-kiállítást Vári György irodalmár-újságíró nyitotta meg, aki többek között ilyen körmondatokkal fényezte a mestert:

Magas- és tömegkulturális panelek, verbalitás és vizualitás egybejátszása. Különböznek, mégis együtt, egyszerre vannak, vagyis poén, mert kiderült: a Rambo-romantika, azaz a kínzások ellen tenni képtelen lélek romantikája és a Nagy László-versnek a világ kiürülése felett érzett romantikus nosztalgiája szépen egybecsenghet.

Na de mit szólt Gáti Oszkár ahhoz, hogy év elején a tudta nélkül lett mém a hangjából és a régi Nagy László-szavalásából? Boldizsár Péter kétszer is beszélt vele telefonon:

Azt mondta, egyáltalán nem baj, hogy az elhíresült videó elkészítése előtt nem szóltam, így is nagyon tetszett neki az ötlet és a kivitelezés. A többi viszont már annyira nem jött be neki, mert ő csak Stallone jelenetében érezte a drámát, a többiben már nem. De abszolút támogatta ezt az egészet, és elsőre igent mondott, amikor felkérték a mostani reklámanyag hivatalos Rambo-hangjának.

Rambo után Joey és Homér is szaval

A mostani és az év eleji Rambo-videók között persze mások is megkeresték Boldizsár Pétert, hogy a saját vitorlájukba fogják a verselős mémek kavarta forgószelet.

Az idei költészet napjára például a Comedy Centrallal közösen készített videókat, amikben Joey Tribbiani Holl Nándor jól ismert hangján szavalt, de Székhelyi József is híres versekből idézgetett Homérként.

Ez így, keretek közé szorítva már egy fokkal nehezebb alkotói munka volt. De legalább jogtiszta volt minden, mert egy tévécsatorna anyagából lehetett válogatni.

De meddig lehet ezt csinálni?

A legjobb vicc is unalmassá válik, ha századjára halljuk, és általában minden kultikus dolog csak rossz lesz, ha bekebelezi a mainstream divathullám. Boldizsár Péter is hasonlóan látja a helyzetet:

Most már egy ideig biztosan nem lesz új videóm. Nem akarom tovább facsarni ezt a témát, tudni kell abbahagyni. A Maffiózók sorozat is iszonyúan jó volt, mégis lezárta az HBO egy nagyon emlékezetes befejezéssel. Nekem most a Margó Fesztivál lesz az évadzáróm.

Nyugi, nem maradunk verselő sztárok nélkül

A Rambo-őrület elszabadulása után ugyanis a rajongók mellett előkerültek a trónkövetelők, akik a mai napig gyártják a tücsökhegedűs Stallone klónjait. Készült már Bud Spencer-videó Bujtor István hangjával, Dörner György pedig egy Bruce Willis-filmben mondta el a Hajnali szerenádot.

Boldizsár Péter azonban nem tekinti ezeket a videókat konkurenciának, sőt, kifejezetten örül nekik:

Néhánynak az alkotójával is beszélgettem már. Rám írtak, tanácsokat kértek a Facebookon, hogy milyen szoftverrel érdemes csinálni hasonló videókat, mivel vágok, ilyesmi. Nekik mindig nagyon szívesen segítek, mert így legalább még több ember foglalkozik majd ezekkel a versekkel, ők meg megtanulnak bánni egy vágóprogrammal. A produktum szinte már nem is lényeges. Az úgyis ízlés kérdése, és mindig a közönség mond ítéletet. Számomra ez nem verseny, nincs vetélkedés, hogy ki csinálja meg a világ legviccesebb videóját. A videóig vezető út sokkal fontosabb.

Vasárnapig még Margó

Vasárnapig tart a Margó Fesztivál a város különböző pontjain: a csütörtöki programokat már itt szemléztük. Pénteken Térey János, Weöres Sándor és az Aegon-díjas Kun Árpád lesz a középpontban, szombaton pedig a fő attrakcióé, az Irodalom éjszakájáé a főszerep, a belváros számos pontján lesz mindenféle színes és vicces irodalmi program. Vasárnapra Bereményi-sétával, Hankiss Elemérrel és Závada Pállal készülnek, Lovasi-Lackfi koncerttel zárul a fesztivál. Minden program itt.