JK Rowling a független Skócia ellen van

2014.06.12. 10:47
Harry Potter anyukája egymillió fontot ajánlott fel országa függetlensége ellen. A nacionalistákkal szemben egyelőre még ez is kevésnek tűnik.

Nem támogatja a független Skóciát a Harry Potter-könyvek szerzője, JK Rowling. Az Edinburghban élő, de az angliai Yate-ben született írónő egymillió fontot adományozott a Skócia függetlenségét ellenző Better Together (Jobb együtt) kampány számára, írja a Guardian. A Rowling által odaajándékozott összeg – ami közel 400 millió magyar forintnak felel meg! – a Better Together számára felajánlott eddigi legnagyobb, magánszemélytől érkező adomány.

A Better Together élén álló brit munkáspárti politikus, Alistair Darling egyébként az írónő jó barátja, 2007 és 2010 között volt a szigetország pénzügyminisztere. Az írónőről az is köztudott, hogy nemcsak a jótékonysági programoknak adományoz szívesen, hanem a munkáspártnak is. 

Rowling elsősorban attól tart, hogy a független Skócia nem lenne képes boldogulni a globalizált világban, emiatt kampányol azért, hogy országa az Egyesült Királyság része maradjon.

Ha egyszer elválunk, nem térünk már vissza

– írja a Harry Potter-sztorik anyukája egy a honlapján közzétett közleményben. Rowling egyébként idén Edinburghban tette nyilvánossá állásfoglalását, amikor elfogadta Darling meghívását a Better Together adománygyűjtő rendezvényére.

A munkáspártiak nevében Margaret Curran azt nyilatkozta, Rowling adománya biztosan jó helyre kerül majd a nacionalisták ellen vívott harcban. Az írónő közleménye ugyan számos ellenérzést váltott ki a nemzeti érzelmű polgárokban, a skót függetlenséget szorgalmazó Yes Scotland szóvivője azt mondta: "Noha nem értünk egyet a nézeteivel, természetesen maximálisan tiszteletben tartjuk JK Rowling személyét és a véleménynyilvánításhoz való jogát a népszavazáson, illetve azt is elfogadjuk, hogy az ellenkampányt támogatja."

Yes Scotland számára egyébként egyetlen pár, a EuroMillions lottó jackpotját elnyerő Chris és Colin Weir, három és fél millió fontot ajánlott fel. Ez az összeg a skót függetlenség mellett kampányoló szervezet bevételeinek csaknem nyolcvan százalékát teszi ki.