Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Lovaggá ütötték Schiff Andrást

2014.06.14. 12:17

Lovagi rangra emelte Schiff András zongoraművészt a brit uralkodó – írja az MTI. A legmagasabb uralkodói kitüntetéseket évente kétszer ítélik oda, Újév alkalmából, valamint II. Erzsébet királynő júniusi „hivatalos” születésnapján.

A 88 esztendős királynő születésnapja valójában április 21-én van, de a jeles ünnepet az évszázados hagyománynak megfelelően mindig június második szombatján, színpompás katonai tiszteletadással ünnepli meg az ország.

Az idei kitüntetési listán 1149 név volt, közülük harmincan részesültek a legmagasabb elismerésben, a Sir előnév viselésére jogosító lovagi rangban. Köztük van a Londonban élő Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, Schiff András is, aki a hivatalos indoklás szerint a zeneművészetért kifejtett tevékenységéért veheti majd át a kitüntetést a Buckingham-palotában, a királyi család első számú londoni rezidenciáján.

Schiff Andrást tavaly decemberben, 60. születésnapja alkalmából a nemzetközi zenei élet egyik legrangosabb elismerésével, a 200 éve alapított londoni Királyi Filharmóniai Társaság (RPS) Aranymedáljával is kitüntették.

II. Erzsébet királynő a művészeti élet több más világhírességének is lovagi rangot adományozott, köztük Daniel Day-Lewis Oscar-díjas színésznek.

Magyarországra nem tenné be a lábát

Schiff András az elmúlt években több alkalommal bírálta a magyar közállapotokat, emiatt egyszer azt nyilatkozta, hogy hatvanadik szülinapját azért nem itt ünnepelte, mert még magánszemélyként sem teszi be a lábát Magyarországra, korábban pedig arról beszélt, hogy fél hazaköltözni.

Schiff szerint Magyarországon „enyhén szólva nem mennek jól a dolgok”.

nagyon kevés a civil kurázsi, az emberek félnek attól, hogy felemeljék szavukat

– mondta tavaly decemberben a BBC-nek.

Egy évvel korábban így vélekedett az országról:

Elviselhetetlen az, ami Magyarosságon folyik. Nagyon szomorú hírek jönnek otthonról. A jobb- és szélsőjobboldal térnyerésével nem maradt alternatíva sem a baloldalon, sem a centrumban. Rasszizmus, antiszemitizmus, gyűlölködés és nacionalizmus jellemző az országra.

Angelina Jolie is kapott kitüntetést

A szintén Oscar-díjas Angelina Jolie a legmagasabb uralkodói kitüntetés női megfelelőjében részesült, amely a Dame előnévre jogosítja viselőjét. Az amerikai színésznő állampolgársága miatt a rang tiszteletbeli változatát kapja. A királynő az udvar tájékoztatása szerint nem elsősorban Angelina Jolie színészi munkásságát, hanem a brit külpolitikai célkitűzések elősegítéséért és a szexuális erőszak áldozatainak megsegítéséért kifejtett tevékenységét ismeri el.

Angelina Jolie – az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának jószolgálati nagykövete – volt a társelnöke William Hague brit külügyminiszterrel együtt annak a négynapos, éppen péntek este véget ért példátlan méretű londoni konferenciasorozatnak, amelynek célja a háborús övezetekben elkövetett szexuális erőszakcselekmények elleni globális fellépés összehangolása volt.