Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A nyár végéig hazatérhet a Seuso-kincs másik fele is

2014.06.16. 11:53
Öröm az ürömben, írja a Napi.hu, hogy a késő-római műkincs így sem lesz teljes. A 15 darabból álló leletből egyelőre még hét darab hiányzik, ezek hazahozataláról állapodott meg a magyar állam. A már Magyarországon levő ezüstkollekció másik felének át- vagy megvételéről az elmúlt napokban született előzetes egyezség.

A Napi.hu szerint továbbra is  titoknak számít, hogy kik és mennyiért adták el a magyar kormánynak  a Seuso-kincseket. Az első hét darab 15 millió euróért cserébe az áprilisi választások előtt került Magyarországra. Az eladók vélhetően a Sotheby's aukciósház egykori vezetőjének fiai voltak. A lelet másik fele sem biztos, hogy a tulajdonosnak tartott Lord Northamptontól kerül magyar állam birtokába, az eladó személyét viszont most sem hozzák nyilvánosságra.

Érdekes, de mivel magyar állam soha nem mondott le a tárgyak tulajdonjogáról, a márciusban kifizetett 15 millió euró (4,5 milliárd forint) hivatalosan nem vételárnak, hanem ún. őrzési-restaurálási díjnak minősül. A kincseket korábban sokkal nagyobb összegért kínálták megvételre. A Sotheby's szerint a 15 darabos kollekcióért egy aukción akár 200 millió eurót is kaphattak volna.

A Seuso-sztorinak azonban azzal nem lesz vége, hogy a kincsek másik fele is hazakerül: Svájcban, Franciaországban és Angliában is lehetnek még a Seuso-kincshez tartozó ezüsttárgyak. A leletegyüttes nagyságát nem lehet meghatározni, az ismert Seuso-kincs legalább 40-50 tárgyból állhat. A Napi.hu a Szépművészeti Múzeum kommunikációs osztályától megtudta, hogy a kincsek visszaszerzése érdekében további információt nem kívánnak adni.