Gyöngyi
9 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

Hányadikán született Vidor Ferike?

2014.06.19. 17:22 Módosítva: 2014.06.19. 17:29

Százhuszonöt éve, 1889. június 21-én született Vidor Ferike kabaré-színésznő, érdemes művész, Gábor Andor író felesége - közölte a Magyar Távirati Iroda.  A MEK OSZK adatlapja szerint a színésznő június 2-án született, ha nekik van igazuk, akkor már jócskán lemaradtunk a felköszöntéssel.

Leghíresebb filmjei

 • Aranyóra 1945
 • Talpalatnyi föld 1948
 • Külvárosi legenda 1957
 • Éjfélkor 1957
 • Micsoda éjszaka 1958
 • Ház a sziklák alatt 1958
 • Álmatlan évek 1959
 • Kard és kocka 1958

Vidor Ferike Budapesten született Wechselmann Franciska néven. Rákosi Szidi iskolája után az Országos Színészegyesület iskoláját 1907-ben végezte el, a színpadon - saját visszaemlékezése szerint - Bihari Ákos kecskeméti társulatában debütált. Igazi eleme a korban népszerű kabaré volt, 1909-től számos budapesti kabaréban szerepelt, ilyen volt a Modern Színpad, Nagy Endre Kabaréja, a Medgyaszay Kabaré, a Modern Színpad, az Apolló Kabaré, a Vidám Színpad, a Papagáj Kabaré, a Rakéta Kabaré, az Andrássy úti Színház, a Bethlen téri Színpad, a Képeskönyv Kabaré, a Komikusok Kabaréja - egyebek között.

Kezitcsókolom

Vidor Ferike
Vidor Ferike
Fotó: mek.oszk.hu

Sajátos kabaré-énekesi tehetségét a zseniális konferanszié Nagy Endre fedezte fel. A magyar kabaré arculatához hozzátartoztak Vidor Ferike cselédnótái, amelyeket férje, a kiváló költő és humorista Gábor Andor írt számára. Ez a cselédkarakter rajta is maradt évtizedekig, a várakozás mosolya ült a nézőközönség arcára, amikor piros-fehércsíkos gyapjúharisnyás Vidor Ferike belépett a színpadra és köszönt: "Kezitcsókolom..."

A két világháború között szerepelt a Royal Orfeumban, Bécsben és Berlinben is, 1937-1938-ban a Belvárosi és Művész Színházban, a Független Színpad előadásain is kapott néhány epizódszerepet. A Belvárosi Színházból ment át az Országos Magyar Izraelita Közművelődési Egyesülethez, 1940-1944 között a Művészakció közreműködője volt. Több emlékezetes színpadi alakítása is volt: ezek közé tartozik Molnár Ferenc Liliomjában Holunderné megformálása, Kosztolányi Dezső Édes Annájában Ficsorné szerepe vagy Móricz Zsigmond Ludas Matyijának Anyója.

Gobbi: Hátizsákkal járt

Zsidó származása miatt a vészkorszakban neki is bujkálni kellett. A pályatárs Gobbi Hilda később nagy szeretettel és sok humorral így emlékezett: "Vidor Ferike hátán egy hátizsák volt, benne fehérnemű, gyógyszerek, némi élelem és imakönyv. Ezzel vándorolt lakásról lakásra, mindig akadt olyan jó barát, humanista keresztény család, aki hosszabb-rövidebb ideig bujtatni tudta. Ezt a hátizsákot úgy megszokta Vidor Ferike, hogy már régen elmúlt a vészkorszak, vége lett a háborúnak, még mindig a hátán viselte."

A háború után a Nemzeti Színház és a Belvárosi Színház tagja volt, de sok szerepet nem kapott, még ezek közül is többet elvettek tőle próba közben. 1953-tól 1959-ig a Vidám Színpadon szerepelt, ahol újra énekelhette régi dalait, 1957-ben érdemes művész lett.

Vidor Ferike 1970. január 23-án Budapesten hunyt el.

Ön szerint hányadikán született?

 • 30
  Nem szavazok
 • 28
  21-én
 • 24
  Nem tudom
 • 9
  2-án