Szilvia
5 °C
16 °C

Hányadikán született Vidor Ferike?

2014.06.19. 17:22 Módosítva: 2014-06-19 17:29:36

Százhuszonöt éve, 1889. június 21-én született Vidor Ferike kabaré-színésznő, érdemes művész, Gábor Andor író felesége - közölte a Magyar Távirati Iroda.  A MEK OSZK adatlapja szerint a színésznő június 2-án született, ha nekik van igazuk, akkor már jócskán lemaradtunk a felköszöntéssel.

Leghíresebb filmjei

 • Aranyóra 1945
 • Talpalatnyi föld 1948
 • Külvárosi legenda 1957
 • Éjfélkor 1957
 • Micsoda éjszaka 1958
 • Ház a sziklák alatt 1958
 • Álmatlan évek 1959
 • Kard és kocka 1958

Vidor Ferike Budapesten született Wechselmann Franciska néven. Rákosi Szidi iskolája után az Országos Színészegyesület iskoláját 1907-ben végezte el, a színpadon - saját visszaemlékezése szerint - Bihari Ákos kecskeméti társulatában debütált. Igazi eleme a korban népszerű kabaré volt, 1909-től számos budapesti kabaréban szerepelt, ilyen volt a Modern Színpad, Nagy Endre Kabaréja, a Medgyaszay Kabaré, a Modern Színpad, az Apolló Kabaré, a Vidám Színpad, a Papagáj Kabaré, a Rakéta Kabaré, az Andrássy úti Színház, a Bethlen téri Színpad, a Képeskönyv Kabaré, a Komikusok Kabaréja - egyebek között.

Kezitcsókolom

Vidor Ferike
Vidor Ferike
Fotó: mek.oszk.hu

Sajátos kabaré-énekesi tehetségét a zseniális konferanszié Nagy Endre fedezte fel. A magyar kabaré arculatához hozzátartoztak Vidor Ferike cselédnótái, amelyeket férje, a kiváló költő és humorista Gábor Andor írt számára. Ez a cselédkarakter rajta is maradt évtizedekig, a várakozás mosolya ült a nézőközönség arcára, amikor piros-fehércsíkos gyapjúharisnyás Vidor Ferike belépett a színpadra és köszönt: "Kezitcsókolom..."

A két világháború között szerepelt a Royal Orfeumban, Bécsben és Berlinben is, 1937-1938-ban a Belvárosi és Művész Színházban, a Független Színpad előadásain is kapott néhány epizódszerepet. A Belvárosi Színházból ment át az Országos Magyar Izraelita Közművelődési Egyesülethez, 1940-1944 között a Művészakció közreműködője volt. Több emlékezetes színpadi alakítása is volt: ezek közé tartozik Molnár Ferenc Liliomjában Holunderné megformálása, Kosztolányi Dezső Édes Annájában Ficsorné szerepe vagy Móricz Zsigmond Ludas Matyijának Anyója.

Gobbi: Hátizsákkal járt

Zsidó származása miatt a vészkorszakban neki is bujkálni kellett. A pályatárs Gobbi Hilda később nagy szeretettel és sok humorral így emlékezett: "Vidor Ferike hátán egy hátizsák volt, benne fehérnemű, gyógyszerek, némi élelem és imakönyv. Ezzel vándorolt lakásról lakásra, mindig akadt olyan jó barát, humanista keresztény család, aki hosszabb-rövidebb ideig bujtatni tudta. Ezt a hátizsákot úgy megszokta Vidor Ferike, hogy már régen elmúlt a vészkorszak, vége lett a háborúnak, még mindig a hátán viselte."

A háború után a Nemzeti Színház és a Belvárosi Színház tagja volt, de sok szerepet nem kapott, még ezek közül is többet elvettek tőle próba közben. 1953-tól 1959-ig a Vidám Színpadon szerepelt, ahol újra énekelhette régi dalait, 1957-ben érdemes művész lett.

Vidor Ferike 1970. január 23-án Budapesten hunyt el.

Ön szerint hányadikán született?

 • 30
  Nem szavazok
 • 27
  21-én
 • 24
  Nem tudom
 • 8
  2-án

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?