Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

A focimeccseken túl is van élet a belvárosban

2014.06.20. 17:37
Bár már javában dübörög a futball-világbajnokság, buli nem áll meg. Tudja például, mit rejteget a Szüzek Barlangja? És hogy hogyan tehet szert olyan nemes jellemre, mint amilyen Nelson admirálisé volt? A hétvégén többek közt ez is kiderül majd. Programajánlónkat olvassák.

Részeg kalózok (péntek)

A lemezlovasok egyik nagyöregje, a zene mellett a kultúra és a divat iránt is érdeklődő DJ Hell jön el az A38 hajóra. Több mint három évtizedes karrierje alatt nemcsak saját kiadót alapított (International Deejay Gigolo), hanem mindvégig a változatosságot hirdette. Zenei palettáján egyaránt megfér például a deephouse, a technó és az ambient is. "Korlátlan, mint Warhol. Kaméleon, mint Bowie" – írják róla a szervezők. Péntek, 23:00, A38 (Budapest, XI. kerület, Petőfi híd, budai hídfő)

Húszéves lett a Tankcsapda kistestvéreként induló Junkies zenekar, de nemcsak az együttes, hanem annak frontembere, Szekeres András is ünnepel. Méghozzá duplán: egyfelől negyvenedik születésnapját, másfelől saját szólólemezét, amelyet az ünnepi koncerten kedvezményes áron meg is lehet vásárolni majd. A zenekar vendégfellépőkkel, tortával és persze a legnagyobb slágereivel várja mindazokat, akik mellettük álltak az elmúlt két évtized során. Péntek, 19:30, Barba Negra Track (Budapest XI. kerület, Neumann János utca 2.; Rákóczi híd, budai hídfő)

A legenda szerint a trafalgari csata után Nelson admirális testét rumban tartósították. Mire a hajó az angol partokhoz ért, a legénység az ital nagy részét egy titkos lyukon keresztül megitta, azt remélve, hogy így Nelson nemes jellemét magukba szívhatják. Jó hír tehát az önképzőknek, hogy egész estés rumelier-képzést tart a Tesla.rar. Az alkoholos gyorstalpaló során hét italkülönlegességen keresztül juthatunk el Barbadostól Nepálig, megkerülve a karibi sallangot és a részeg kalózokat. Péntek, 19:00, Tesla.rar (Budapest, VII. kerület, Kazinczy utca 21.)

"Jelen körülmények között már nem érezzük úgy, hogy volna kedvünk vagy erőnk folytatni, ezért a saját döntésünkből távozunk, és nem vagyunk vidámak" – búcsúzott olvasóitól a Quart magazin, utalva az Origo körüli változásokra. A zenei lap végnapjaiban született egy cikk a hetvenes évek agyonjátszott rádióslágereiről, amelyeket mindannyiunk hallott már, az előadók nevét mégsem tudtuk általában. A gyűjtést most buli formájában is meg lehet majd hallgatni, és egyúttal a magazintól, illetve annak szerzőitől is elbúcsúzhatunk. Péntek, 23:00, Beat on the Brat (Budapest, VII. kerület, Nyár utca 20.)

Melegebb lesz (szombat)

A nemzetközi deszkásnap apropóján közös gurulásra gyűlnek össze a longboardosok. A találka a városligeti műjégpályánál lesz, majd innen az Andrássy úton, konvojban halad a menet az Oktogonig, majd kanyarodik el a Margit-sziget irányába, ahol közös bandázás, fotózkodás és longboard-emelés lesz a program. Tudják, ahogy a biciklisek is szokták. Innen visszafelé, a Deák tér irányába haladnak tovább a deszkások, ahol tovább folytatódik a közös időtöltés és lazulás. Szombat, 14:30, Városliget Műjégpálya (Budapest, XIV. kerület, Olof Palme sétány 5.)

A magyar internet legnézettebb magyar videósai, gamerei és vloggerei gyűlnek össze az egynapos Online Video Stars Fesztiválon, ahol a közönségtalálkozókon túl lesz például  rossz pc-játékok és xbox-játékok sarka, nyúlvadászat a Tolvajkergetők szervezésében, de kipróbálhatjuk például a GoPro-kamerákat is. A YouTube-celebeken túl tiszteletét teszi Sub Bass Monster, a Children of Distance és Mogács Dániel is. Szombat, 10:00 – 22:00, Petőfi Rendezvényközpont (Budapest, XIV. kerület, Városliget, Zichy Mihály út 14.)

Három különböző ország három női frontembere lép majd fel zenekarával a Kontra klubban. Fellép a varsói Evvolves, a vancouveri Animal Bodies és a magyar Gustave Tiger is, amely egyre több külföldi zeneblogon is felbukkan mostanság. Érdekesség, hogy a lengyel zenekarnak van egy nagyon szép, Melegebb lesz című száma is. A koncertek után a házigazdák, azaz Gördön és Splatter, lovagolnak majd a hűvös hullámokon. Szombat, 21:00, Kontra Klub (Budapest, IX. kerület, Liliom utca 41.)

Az év legrövidebb éjszakáján, a szentivánéj során ezúttal is Magyarország több mint 300 múzeumát, illetve kiállítóhelyét lephetik el a kultúrakedvelők – vidéken és a fővárosban egyaránt. A Múzeumok Éjszakája alatt lesznek koncertek, divatbemutatók, kézműves foglalkozások és rendhagyó tárlatvezetések, de az eseményhez csatlakoztak még állatkertek, vadasparkok, fürdők, arborétumok és további kulturális központok is. Szombat, 18:00 – 02:00, több helyszínen

Tudta, hogy a Gellért szálló alatti alagúton keresztül eljuthatunk a Rudas és a Rác fürdőbe is? Vagy hogy itt találhatjuk a kétmillió éves Szüzek barlangját is? És hogy a százéves, muzeális Hotel Astoria valójában műkincsek tárháza? A Nyitott Szállodák Éjszakáján minden kiderül.

Tűz és meggylepetés (vasárnap)

Szent Iván éjjelén veszi kezdetét a három hónapon át tartó Palotanegyed Fesztivál is. Tizenöt helyszín – köztük a Múzeumkert, a Szabó Ervin tér és az Építész udvar – mintegy 150 ingyenes programja várja majd az érdeklődőket egész nyáron. Ezen a hétvégén fellép például Szalóki Ági, Lovász Irén, valamint Ferenczi György és a Rackajam a Nemzeti Múzeum udvarán, de lesznek még báb- és színházi előadások, tűztánc, tűzugrás, tűzszínház és mandalaépítés is. Szombattól szeptemberig,  Magyar Nemzeti Múzeum kertje (Budapest, VIII. kerület, Múzeum körút 14-16.)

Ha menet közben megéheznénk, érdemes lehet útba ejteni a Hamburger napot a Millenárison, ha pedig le is öblítenénk a húspogácsákat, akkor a Józsefvárosi Sörfesztiválon olthatjuk a szomjunkat, ahol – mivel a szezon gyümölcse a meggy – állítólag némi "meggylepetésben" is részesülhetünk.