Jónás, Renátó
5 °C
18 °C

Amikor Geszti Péter helyett már nekünk fájt

2014.06.26. 20:09
Az Index összegyűjtötte önöknek Geszti Péter pályafutásának legszörnyűbb produkcióit. A humorista-rapper felbecsülhetetlen életpályája során sosem kímélte a nagyérdeműt.

Ma mutatta be új, emigráns magyarokról szóló dalának közösségi videoklipjét Geszti Péter. A Hungarian in Europe nem Geszti saját műve, Sting egyik örökzöldjét, az Englishman in New Yorkot vette elő, porolta le, és töltötte meg saját dalszövegével. A dal az MR2 Petőfi Talpra Magyar című műsorában debütált, ennek apropóján gyűjtöttük össze a médiaszemélyiség munkásságának legjavát. Geszti ugyanis mindig is azokat a határterületeket járta, amely a zseniálisat elválasztja a fájóan kínostól. Mi csak emlékezünk, mindenki döntse el, hogy neki hol szakadt el a cérna: az Ásznál, a Jazz+Aznál, vagy éppen a Gringo Sztárnál.

Geszti azok után, hogy Lúdas Matyi és a Mézga család Aladárjának hangját kölcsönözte, (már főiskolásként) az Első Emelet számára írt dalszövegeket. De még milyeneket! Csak egyetlen részlet a zenekar 1984-es bemutatkozó lemezéről, a Dadogós Break című számból:

Nem-ne-ne-nem, nem kedvelem a gyengébbik nemet

Mert ha elkezdem a mondókámat, mindegyik nevet

A bo-bo-boltban amikor kenyeret kérek

Az eladó csak így felel:

Apu-apuskám, hogyha valami kell, egy cédulára írd fel!

1988-ban indult az Ász című, középiskolások számára meghirdetett tehetségkutató műsor, amelyet Déri János után, a harmadik résztől kezdve Geszti vezetett, aki humorosnak szánt átvezető szövegeivel igyekezett úgymond fiatalos és szórakoztató jelleget kölcsönözni a műsornak.

1992-ben felvette az MC Gesztenye művésznevet, és megalapította a Rapülők együttest, ami természetesen fellépett az Ászban is, ahol a Zúg a Volga című számukat adták elő.

Húzod az igát, és nyúzod a zsigát,

Töröd magad és zúzod az Icát.

Az asszony verve jó! Hejhó!

– kezdődnek a dal első sorai.

Később, a kilencvenes évek végén alapította meg a Jazz+Azt, amelyben tovább folytatta a „szöveggyártó kisiparos” tevékenységét. Azóta is egy ország próbálja kiheverni a Mit tehet a sejt? című szám „Alakul a molekula, mocorog az atom, a genetikusokat csókoltatom” kezdetű strófáját.

2005-ben megírta alternatív himnuszunk, a Magyarország című dal szövegét, amelyet a Megasztárból ismert Oláh Ibolya énekelt el a Lánchíd tetején augusztus 20-án.

Ki ne emlékezne az RTL Klub gumicsirkés emberére, Lisztócki Attilára?! Lisztócki a kötelező filmzsánereket (üldözős-csajozós-cowboyos-stb.) sorra véve jópofáskodott az esti szpotokban. A csirkés fiú 2004 szeptemberében tűnt fel a kereskedelmi tévé műsorajánlói előtt, majd 2005 decemberében köszönt le. „A csúcson kell abbahagyni" – nyilatkozta akkor Kolosi Péter, az RTL Klub programigazgatója.

Geszti 2006-ban magától írt kampánydalt az MSZP-nek Igen, igen címmel. A dalt éneklő Gyurcsány Ferenc láttán egy egész ország rendült meg, és jött kislányos zavarba. De Demszky Gábor sem úszta meg: az ő számára 2002-ben alkotott maradandót a rímmester.

2007-ben megálmodta a Nemzeti Vágta nevű országimázs-fesztivált, amelynek során évről évre mentébe öltözött huszárok lepik el a Hősök terét paripáikkal, illetve azok végtermékeivel .  A cél az volt, hogy egy olyan rendezvény jöjjön létre, amelyik hasonló szerepet tölt be az ország életében, mint Brazíliában a riói fesztivál, Münchenben a sörfesztivál vagy Salzburgban a Mozart-napok.

Négy évvel később, 2011-ben új zenekart hozott létre Gringo Sztár néven, amely tökéletesen tömöríti Geszti életművet: kezdve a borzasztó névvel és dalszövegekkel, na meg a „kozmopuritán popzene” műfaj-meghatározással, ami egyébként

a reggae, jazz, pop, rap, elektronikus zene, ska és balkáni népzene egyvelegéből áll össze.

A Sziget mínusz egyedik napján Geszti két és fél órás koncertet adott zenésztársaival Gesztivál címmel. A nagyszabású bulin eddigi összes zenekara, a Rapülők, a Jazz+Az és a Gringo Sztár is fellépett a Nagyszínpadon.

A tavalyi rendkívül hóhelyzet során Kálmán Olgával beszélgetett rendkívül emlékezeteset az Egyenes beszédben. Geszti, az életmentő X-traktor és a csirkepörkölt:

Tavaly decemberben a Fókuszban jelentette be, hogy kiszáll az X-Faktorból, a továbbiakban pedig inkább két kislányát és feleségét mentorálná tovább. Helyét a mosogatófiúként kezdő, majd a világ egyik leghíresebb bluesversenyét megnyerő, Szűcs Gábor, azaz Little G Weevil, veszi majd át.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?