Bizonytalan a Bárka sorsa

2014.07.16. 11:23
A színháznak le kellett mondania a nyári fesztiválját, előadások maradtak el, próbákat állítanak le. Elfogyott a pénz.

Egyre komorabb a Bárka Színház jövője. A józsefvárosi önkormányzatnak június 10-én és június 25-én is tárgyalniuk kellett volna a színház tőkepótlását, de azt nem tették meg- írja a Magyar Nemzet. 

A színháznak már 2013 elején a Közgazdasági és Igazságügyi Minisztérium alá kellett volna kerülnie, de csak egy 2013 végi döntés alapján lett a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő lett a Bárka új tulajdonosa. A fenntartója a mai napig a Józsefvárosi Önkormányzat maradt. Az átadásnál felmerült a felelőtlen gazdálkodás gyanúja, a KIM szerint az Állami Számvevőszék vizsgálata miatt késett a tranzakció, az ÁSZ viszont egy közlemény szerint csak a 2008 és 2012 közötti gazdasági helyzetet vizsgálta, aminek semmilyen módon nem kellett volna hátráltatnia az ügyletet.

Kohut Balázs, a gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkára arról biztosította a dolgozókat még februárban, hogy a lehető leggyorsabban el fogja fogadni az állam az állami támogatás üzleti tervét. 

A Bárka valóban megkapott 156 millió forintot az ütemezett 178,9 millióból, ami a KIM 2014-es költségvetésében szerepelt, de ennek a nagy részét a 2013-as tartozásaikra kellett elkölteniük. A színház az önkormányzattól jóformán semmi támogatást nem kapott idén. A KIM átalakulásával egyre bizonytalanabb a Bárka jövője, ráadásul november közepén lejár Seress Zoltán igazgatói mandátuma, és még nem írtak ki új pályázatot a pozícióra.

A Bárkának idén már több előadást is le kellett mondania, elmaradt a BárkaNyár Fesztivál, és a Rovarok című előadás megkezdett próbafolyamatát is le kellett volna állítani.