Októbertől Fehérváron láthatók a Seuso-kincsek

2014.08.15. 12:10

A feol.hu értesülései szerint az év utolsó harmadában Székesfehérváron lesznek a Seuso-kincsek. A római leletek hazahozatalában jelentős szerepet játszó Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója a lapnak megerősítette a hírt, és azt is megjegyezte, remélhetőleg az ősztől megkezdődő archaeometriai (régészeti ásványtani) vizsgálatok a kincs pannóniai/magyarországi lelőhelyére is választ adnak majd.

Egyelőre a Szabadbattyántól északra, a Sárszentmihály-Úrhidai út és a Sárvíz-Malom-csatorna közötti területen fekvő Péter-Bánkút dűlőben található, részben feltárt késő római kori palota ásatási romterületét tartják annak.

Baán László szerint az őszi vizsgálatokhoz az azt felügyelő Seuso Munkabizottság nagy reményeket fűz, mivel az eredmények (főleg a lelőhely mindent kétséget kizáró beazonosítása) nagyban befolyásolhatja a magyar állam pozícióját a kincs másik felének a megszerzéséért folytatott tárgyalásokon.

Mint ismeretes, további hét Seuso-tárgyról tudni, hogy Londonban maradt, de ez ezekkel kapcsolatos esetleges fejleményekről a Szépművészeti Múzeum főigazgatója nem kívánt nyilatkozni, és az ún lappangó darabokról (a gyűjtemény feltételezett, de ismeretlen hollétű darabjairól) sem mondott semmit.