Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Minek sminkeljek, ha lemegyek kávéért?

2014.08.18. 21:28
Diane Kruger sok mindenkit meglepett azzal, hogy elvállalta egy svéd-dán krimi, a Híd amerikai verziójának főszerepét. A producerek meg azzal okoztak meglepetést, hogy egyáltalán felajánlották neki, hiszen a modellből lett színésznőhöz első blikkre egyszerűen nem passzolt az Asperger-szindrómás nyomozó, Sonya Cross szerepe. Az első évadot látva nemigen maradt kétség senkiben, hogy Kruger nagy utat tett meg a Trója Szép Helénájától. Tehetségét már a Becstelen brigantyk című Tarantino-filmben is megcsillogtatta, de ott nem nehezedett rá egy teljes produkció súlya. A második (amerikai) Híd-évad kapcsán interjúztunk vele még júliusban.

Diane Kruger

38 éves, német származású színésznő. Kiválóan beszél angolul és franciául is,  mivel gyermekkorának egy részét Londonban, tinikorát pedig Párizsban töltötte. Balerinának tanult, de egy sérülés után ezt az álmát fel kellett adnia. Modellkarrierjét 1992-ben kezdte. Bár 174 centis magasságával elméletileg alkalmatlan a pályára, dolgozhatott az Yves Saint Laurent-nak, a Chanelnek, a Giorgio Armaninak vagy a Jil Sandernek. A Vogue és a Cosmopolitan címlaplánya is volt nem egyszer.

Első filmje a 2002-es The Piano Player (A zongorista) volt  Dennis Hopper és Christopher Lambert oldalán, majd szerepelt akkori férje, Guillaume Canet Mon Idole című filmjében. Első nagyobb szabású szerepe a Trója Szép Helénája volt 2004-ben, ami után a Maxim a világ 50 legjobb nője egyikánek titulálta. Eddigi legjobb szerepe a Becstelen brigantyk Bridget von Hammersmarkja volt, illetve a Híd című tévésorozat Sony Cross nevű. Asperger-szindrómás nyomozónője.

Tudta nézni a foci-vb meccseit?

Nem mindet, de a döntőt igen. Jó meccs volt, halálra izgultam magam a végén. 

Sonya vajon néz focimeccseket?

Hú, nem tudom, erről nem volt szó egyik meetingen sem. Szerintem nem, bár elég közel él a mexikói határhoz, szóval akár át is mehetne megnézni egyet, de nem az a típus, akit lázba hozna valami ilyesmi.

Mi érdekelte legjobban a karakterben?

Ahogy elolvastam a pilot forgatókönyvét, tudtam, hogy nagyon jól el tudnám játszani a karaktert. Érdekelt a megszállottsága, az, ahogy a részletekre odafigyel, és ettől lesz tökéletesen alkalmas arra, hogy a sorozatgyilkost elkapja. Aztán persze kiderül, hogy Asperger-szindrómája van, és ez megmagyaráz pár dolgot. Nagyon izgalmas csaj, mellesleg.

Mit tudott a betegségről korábban?

Nem sokat. Láttam az eredeti sorozatot, amiben Sofia Helin alakítja a karaktert, de ott nem mondják ki egyértelműen, hogy Saga (ott Sonyát így hívják) aspergeres. A sorozat mellett dolgozik egy tanácsadó, akitől rengeteget tanultam erről a betegségről, ő mutatta meg és magyarázta el, hogyan reagál egy ilyen ember bizonyos helyzetekben.

Meg kellett küzdenie a szerepért? Tudja, kik jelentkeztek még rá?

Felhívtak, megkérdezték, érdekelne-e, elküldték a forgatókönyvet, tetszett, visszaszóltam - így kezdődött az egész, utána pont úgy el kellett mennem meghallgatásra, mint máskor, de érezhető volt, hogy engem akarnak Sonya Crossnak. 

Mennyiben hasonlít Crossra, már ha egyáltalán?

Semennyire. Nem emlékszem, hogy egyáltalán lett-e volna olyan szerep az életemben, amiről azt éreztem volna, hogy a valós önmagamhoz hasonlít. Apróságok vannak, gesztusok, én sem szoktam hazudni, Cross sem visel sminket, én sem, ilyesmi.

Nem sminkeli magát a magánéletben?

Nem. Minek fessem ki magam, ha lemegyek egy kávéért? 

Mondjuk ebben van valami. Los Angelesben élt a forgatás alatt?

Részben. Van egy lakásunk Párizsban, az év nagy részét ott töltöm, Los Angelesben a Híd forgatása alatt élek, úgy öt hónapot évente. Nem volt egyszerű megszoknom Párizs után, pedig korábban New Yorkban is éltem egy ideig, és azt szerettem. Tudja, az a város bizonyos szempontból sokkal európaibb, mint Los Angeles, itt viszont az idő nagyon jó, és az, hogy nem olyan zsúfolt minden, mint New Yorkban vagy Párizsban. Itt nem lakásban élek, hanem egy házban, van kertem, medencém, azért ezt nagyon meg lehet szokni. Néha olyan, mintha vakáción lennék.

Hol érzi magát leginkább otthon? Párizsban, Los Angelesben, vagy Németországban?

A híd 

A svéd-dán sorozat 2011-ben került képernyőre Skandináviában, és aratott osztatlan sikert csavaros története, sötét hangulata és a két főszereplő, Sofia Helin és Kim Bodnia teljesítményének köszönhetően. Az első évad története úgy kezdődik, hogy a Malmőt Koppenhágával összekötő híd közepén találnak egy derékban kettévágott hullát, így, mivel az egyik fele az egyik, a másik a másik országban hever, egy dán nyomozó és egy svéd nyomozónő közösen kezdi meg a melót. A Comment:com-on annak idején azt írtuk, (A híd) addiktívabb, mint a meth, amit a Breaking Bad-ben főz Walter White, és sokkal izgalmasabb és élvezetesebb, mint bármelyik amerikai krimi, amit a tévében láthatunk. Egy második évadot is kapott, sőt, a harmadikat is forgatják. A sorozat főszereplőjével, Sofia Helinnel itt interjúztunk.

Soha nem éreztem szükségét, hogy válasszak. Párizsban nagyon otthon érzem magam, és vagyok ott eleget ahhoz, hogy ne érezzem úgy, hogy hátat fordítottam a kontinensnek. Nagyon szeretek Amerikában élni és dolgozni, és szerencsésnek mondhatom magam, hogy megadatott ez a lehetőség.

Milyen hamar szokott vissza Sonya szerepébe a második évad forgatásán? Nem volt nehéz visszazökkenni?

De, egy kicsit. A második évadra szerettük volna kicsit kibővíteni a karaktert, és nem szimplán megismételni az elsőben látottakat, az unalmas lett volna nekem, és a nézőknek is. Sokkal sötétebb lett a második kör, a magánéleti dolgok jobban előtérbe kerültek és összekeverednek a fő történetszállal, így Sony akaratlanul is jobban megnyílik, sokkal több apróság előkerül vele kapcsolatban, mint az első évadban.

Mi az amit szeret benne? És amitől hülyét kap?

Hú, rengeteg dolog van, amivel személy szerint nem értek egyet, amiket mond, vagy tesz, de ilyenkor emlékeztetem magam, hogy beteg, és azért reagál úgy, ahogy, nem azért, mert meg akar valakit bántani, vagy mert nem érdeklik mások érzései. Én rémesen empatikus vagyok, és ezért állandóan a védelmembe veszem Sonyát, mert meg vagyok arról győződve, hogy mindig a legjobbat akarja. Nagyon magányos ember, és ezért sajnálom.

Fura, hogy rendőrt játszik, miközben ha jól tudom, ki nem állhatja őket.

Ez így nem igaz, a hatalommal van bajom, főleg akkor, ha arra használják, hogy az embert ok nélkül vegzálják. Idegesítenek a reptéri biztonságiak, amikor félrehívnak, a rendőrök, amikor megbüntetnek, meg a parkolóőrök. Túlságosan is szabad szellemű vagyok az ilyesmihez. Ilyen szituációkban nem tudok normálisan viselkedni, és nem is jövök ki jól belőlük. A törvények, amik azért vannak, hogy egy normálisan funkcionáló társadalomban élhessünk, nekem nem túl elfogadhatók, ez van. Néha nagyon sokat röhögök azon, amilyen egyszerűen, fekete-fehérben látja a világot Sonya.

Mi változott az első évadhoz képest? Úgy értem, hogy az szinte szó szerint, legalábbis a fő történetszálat illetően, az eredeti dán-svéd sorozatot követte. És a második?

A híd (USA)

A skandináv verzió sikere nyomán az amerikaiak, majd a a britek és a franciák is leforgatták a saját verziójukat, előbbi Mexikó és USA között, utóbbi a Csalagútban játszódik (ezt nem Híd, hanem Alagút - Tunnel néven kell keresni). Az amerikai verzióban Diane Kruger alakítja az Aspergeres főhősnőt, a táj nem szürke és nyomasztó, hanem sárgásbarna és kétségbeejtő, a fő történetszál pedig ugyanaz, de a készítők már az első évad munkálatai alatt szépen beindítottak annyi kisebb-nagyobb szálat, hogy a folytatásnak kiválóan megágyazhassanak, aminek már semmi köze nincs az eredetihez. Mi már láttunk pár epizódot az új évadból, itt írtunk róla. Az amerikai és a skandináv verziót pedig itt hasonlítottuk össze.

Bizonyos tekintetben felszabadító érzés, mert a két kultúra nagyon különböző, így a történet adaptálása nagyszerű lehetőségeket teremtett, bár egyben eléggé megnehezítette az írók dolgát. A második évad az elsőben levegőben hagyott szálakat viszi tovább. Ami a karakteremet és a konkrét sztorit illeti, sokkal több van ebben a sorozatban, mint gondoltam volna, már nem egy sorozatgyilkos és az utána való nyomozás a lényeg, így sokkal érdekesebb az én munkám is.

Inkább filmezik, tévében ez az első nagy szerepe. Mit gondol a televíziózásról?

Színészként rém izgalmasnak tartom, mert egyre több lehetőségünk van dolgozni, és Hollywoodban mostanában már nem nagyon készülnek igazi filmek, csak blockbusterekben gondolkodnak, Pókemberben és képregényfilmekben. A tévé így a színészek számára sokkal jobb hely lett, mert itt mutathatjuk meg, mit tudunk. Itt nem elég bajba került szőke nőt játszani megszaggatott blúzban, rendesen megírt karaktereket kapsz.

Nem hívták blockbusterbe megszaggatott blúzos szőkenőnek?

Ugyan már, engem? Már elmúltam harminc, öreg vagyok én már ahhoz. Eleve nem az az alkat vagyok, akit Batman meg akar menteni, én inkább az lennék, aki seggbe rúgja Batmant. A gazdatest című filmben például rettentő gonosz karakterem volt, egy full króm motoron roboghattam, és rohadtul élveztem minden percét.

Van ideje filmezni?

Van, van, egy filmforgatás sokkal rövidebb ideig tart, mint egy sorozat, ami meg eleve csak 5 hónapot vesz el egy évből. Pár francia filmen most is dolgozom.

Nem zavarja, hogy minden epizódot más rendez, más stílusban, és minden annyira másképpen működik, mint Európában?

Ne is mondja. Az európai filmes iskola teljesen másképp működik. Én az egyetemen azt tanultam, hogy a rendező az isten és kész, amit mond, az úgy van. Itt hetente jön egy új, nem ismerik a karakteremet úgy, mint én, mert nincsenek a forgatáson eleget mert csak egy hétre jönnek, könyörgöm. Minden héten más van, néha azt sem tudják, hol tartunk, mi az, amin a karakterem átment a második részben, mert ő a hetediket forgatja és evidens, hogy nem törődik a többi epizóddal. Ehhez hozzászokni embert próbáló feladat. A második évadon sok olyan rendező dolgozik, aki az elsőben is itt volt, így egyszerűbb a dolgunk.

Korábban azt nyilatkozta, hogy mivel különböző kultúrák hatottak az életére, kicsit azonosul Sonya kívülálló státuszával. Ez a mai napig igaz?

Igazán nem is a kultúrán múlik. Nézze, amikor mindeni focizott a környezetemben, én elmentem balerinának. A többiek egyetemre jártak, én modellnek mentem, de mivel egy fejjel alacsonyabb voltam a csajoknál, így is kilógtam a sorból. Beiratkoztam egy színiiskolába Párizsban, de mivel német vagyok, az ezt is pikánssá tette. Érti, mire gondolok? Soha nem követtem a fősodort.

A Híd amerikai változatának második évada augusztus 21-től csütörtök esténként látható a FOX műsorán.