761 millió forintot ért az első Superman-képregény

2014.08.25. 15:28
Lezárult az eBay történetének egyik legizgalmasabb aukciója, aminek során 3 207 852 dollárért kelt el egy képregényfüzet, amiben Superman először emel fel egy autót és ment meg földlakókat.

Az Action Comics sorozat első, 1938-as füzetében jelent meg első ízben Superman alakja, így ez a képregényfanatikusok Szent Kelyhe / Frigyládája  – nem csoda, hogy ennyi pénzt fizettek érte (illetve de, 761 millió forint az nagyon sok egy ilyen füzetért, de elvileg értjük, miért fizetnének érte ennyit). Ez a példány ráadásul eddig a feketeöves gyűjtők körében is ismeretlen volt, nem csoda, hogy felbolydult a kis világuk, és mindenki az eBayen lógott a licit alatt. A 3,2 milliós összeg mellesleg a legmagasabb, amit valaha képregényért fizettek.

A licit alatt az egyik jelentkező 2 193 819 dollár és 38 centes ajánlatot is tett, utalva benne a képregényfüzet megjelenési dátumára. Kétszer is. A Bleeding Cool szerint a füzetet a Metropolitan/ComicConnect egyik dealere vette meg egy ügyfelének.

Az előző rekordot Nicolas Cage Action Comics No. 1-e tartotta 2,1 millió dollárral, ezt 2011-ben adták el, miután tíz éven át nyomát sem találták (a színész házából lopták el még 2001-ben). 2011-ben egy csomagmegőrző szekrényben lelték meg több más értékes képregényfüzettel együtt. A tolvaj és vele együtt a Detective Comics 27-es száma (amiben Batman először jelenik meg) soha nem került elő. Erről a lopásról egyébként Hollywoodban hamarosan filmet forgatnak majd - ha van isten, Cage szerepében Nicolas Cage lesz látható.

A most eladott füzet azért is különleges, mert az Action Comics első számából 100 fennmaradt példányt tartanak nyilván, és mindeddig Cage példányát tartották a legjobb állapotúnak. Ez a füzet azonban olyan jó karban maradt, hogy lapjai kora ellenére sem sárgultak meg. Eredetileg 1938-ban vásárolták West Virginiában, és egy cédrusfa ládában tárolták úgy 46 évvel ezelőttig, amikor is egy gyűjtő vásárolta meg. Tíz éve egy másik gyűjtőhöz került, aki nem verte nagydobra, milyen kincs van a birtokában, és csak idén állt elő vele.