Parádés elemzésben bizonyítja a kormány, nem elég kormánypárti az RTL Klub

2014.08.30. 12:03

Az Átlátszó.hu közzétette azt a dokumentumot, amiben a kormány levezeti, hogy miért nem találja eléggé kormánypártinak az RTL Klub csatornát. A 17 oldalas elemzés még a reklámadó előtti, az utóbbi hónapokban megszokottnál politikai szempontból lényegesen vérszegényebb RTL-műsorpolitikára vonatkozik.

(És nem ugyanaz, mint  az a szintén ellentmondásos tanulmány , amellyel a kormány a reklámadó bevezetését akarta indokolni).

Egészen remek írás, itt elolvashatja az egészet:

Hol vannak a pozitív hírek?!

Kiderül, hogy az RTL foglalkozott olyan témákkal is, mint a trafikmutyi, a felsőoktatási reformok és hallgatói demonstrációk, az IMF-EU-tárgyalások, a vagy a megszorítások (a tanulmány megfogalmazásában „költségvetési kiigazító csomagok”).

A pozitív hírek bezzeg nem kerültek be, "mint a települések adósságának átvállalása, a minimálbér emelése, a munkahelyvédelmi akcióterv, továbbá a rendvédelem erősítése."

Kuleshov-hatás, úgynevezett érzelmi horog

A tanulmány egész részletes, vannak benne grafikonok és táblázatok, megállapítják például, hogy a Házon Kívül "az RTL Klub leginkább kormánykritikus tartalmai közé tartozik". Megállapítják azt is, hogy a tévécsatorna mondanivalót konstruált, és az alkalmazott módszerek a "Kuleshov-hatást követték".

A tanulmány második részében pedig "mélyelemzés" segítségével kielemzik, hogy miért volt manipulatív, ahogy az RTL Klub a rezsicsökkentést kezelte különböző műsoraiban. Nyilván, hiszen nem volt elég pozitív, ahogy a témát tálalták. A tanulmány szerzői szerint "úgynevezett érzelmi horogként" használta fel a gyermeki nyomorúság képeit. Így aztán

A szegénység mint környezeti tényező a Házon Kívül című műsorban a kormány kudarcos teljesítményének asszociációs elemévé válik.

A végkövetkeztetés nem is lehet más, mint hogy 

az RTL csoport a közműszolgáltatókat védi a rezsicsökkentéssel szemben.