Meghalt Sztankay István

2014.09.12. 19:46 Módosítva: 2014.09.12. 19:53

Meghalt Sztankay István Kossuth-díjas színművész, a nemzet színésze – tudatta a Nemzeti Színház kommunikációs osztálya pénteken. A színész 78 éves volt.

Sztankay 1961-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, majd Miskolcra szerződött. 1963 és 1974 között a budapesti Nemzeti Színház tagja volt, majd 1990-ig a Madách Színházban dolgozott. Rövid szabadúszás után 1991-től nyugdíjba vonulásáig a József Attila Színház tagja volt.

Országosan ismert 1963-ban lett a Hattyúdal című film egyik főszereplőjeként. Népszerűségét csak fokozta az 1968-71 között vetített a Bors című tévésorozat, melynek címszerepét játszotta.

Romeo, Tartuffe, Kálvin János

Megszámlálhatatlanul sok darabban szerepelt: eljátszotta Moliere Tartuffe-öt és Shakespeare Romeóját is. A színész legendás partnere Schütz Ila volt, a Jövőre, veled, ugyanitt című darabot 500-szor adták elő, és együtt szerepeltek például az Ismeri a szandi-mandit? című filmben.

A művész 2012-ben beszélt az MTI-nek a pályájáról. Elsőként Bertolt Brecht Állítsátok meg Arturo Uit! című darabjának miskolci előadását idézte fel, amelyben a főszerepet alakította. A művet először mutatták be Magyarországon, az író özvegye, Helene Weigel színésznő is megjelent a premieren. "Marton Endre és Major Tamás is megnézte az előadást, és ők hívtak a Nemzeti Színházhoz" - mesélte.

A Nemzetiben Shakespeare-től Moliere-en át Németh Lászlóig számos darabban játszott, sokfajta izgalmas karaktert formálhatott meg. Ben Jonson Volpone című darabjában Corbacciót alakította, a Csillag a máglyán című Sütő-darabban pedig Kálvin Jánost.

A rendezők között Major Tamásról beszélt, partnerei sorából Törőcsik Marit emelte ki: közös munkáik közül a Rómeó és Júliát említette, valamint Zorin Varsói melódia című darabját, amelyet Iglódi István állított színpadra.

Ismeri a szandi mandit? (részlet, 1969)

Sztankay István sokszor játszott kétszereplős darabban, Karinthy Ferenc Dunakanyar című művét Ruttkai Évával és Hámori Ildikóval is eljátszotta. Az Elveszett paradicsom című Sarkadi-darabról is mesélt, amelyben Piros Ildikóval és Mensáros Lászlóval dolgozott együtt a Madách Színházban. A néma leventét Bánsági Ildikóval három nyáron át játszotta.

Jászai Mari-díj, Kossuth-díj, tisztikereszt

Sztankay korábban így fogalmazta meg a színházhoz való viszonyát: "Szeretem a színházat, és drukkolok a színházaknak, hogy ne zárjanak be" - mondta. A színház tanító jellegét hangsúlyozta: a néző minden előadással kap valamilyen különleges élményt, amely hat rá, amelyet később átgondolhat. "A színház egy tanfolyam. Szórakoztató dolog, amely az agyat táplálja, az ember szélesebb látókörű lesz általa." – mondta a nemzet színésze.

A jellegzetes hangját is milliók ismerik: gyakran szinkronizálta Jean-Paul Belmondót, Leslie Nielsent és Tony Curtist de Richard Burton és Marcello Mastroianni is többször az ő hangján szólalt meg.

Sztankayt tucatnyi díjjal tüntették ki: a Jászai Mari-díjat kétszer is megkapta, de megkapta az Erzsébet-díjat, a József Attila-gyűrűt, az Érdemes Művész kitüntetést, a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjét és 1998-ban a Kossuth-díjat. 2012. január 24-én - Garas Dezső halála után - választották a Nemzet Színészévé.

Retúr (részlet)

A színész, rendező honlapján olvasható, hogy kedvenc időtöltése "a szőnyegrojtok kiegyenesítése és a terítők megigazítása" volt. Szabadidejében megszállottan gyűjtötte a rádiókat és a zseblámpákat, több tucatot tartott a ház minden zugában. A honlap felidézi, hogy a felesége autójában egyszer elromlott a belső világítás, és kölcsönkérte férje egyik zseblámpáját. "Nekem nincs egy fölösleges sem!" - hangzott a válasz.

Egyetleneim (részlet)

Sztankay Istvánt hosszú betegség után, családja körében érte a halál. A művész temetéséről később intézkednek.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport