Kábós hip-hop, halottkémek

2014.09.12. 16:53
Most hogy már mindenkinek elegendő ideje jutott arra, hogy kipihenje a fesztiválszezont, és az időjárás is határozottan ősziesre váltott, ismét a zárt szórakozóhelyeké lesz a főszerep a bulinegyedben. Őszindító programajánlónkban megmutatjuk, hogyan és hol érdemes köszöntenünk az évszakot.

Kábós hip-hop, halottkémek (péntek)

Egyetlen este erejéig az egész Dürer Kertet beveszik a Vágtázó Halottkémek és kedvenc zenekaraik. A koncertek három helyszínen, a szabadtéri színpadon, valamint a kis- és nagytermekben zajlanak majd. Grandpierre Attila és csapata mellett zenél még többek között a Kretens, az Isten Háta Mögött és a Képzelt Város is. A VHK a koncert után legalább egy fél év erejéig eltűnik majd, aztán jövőre már valami nagyon különlegeset ígérnek. Péntek, 18:45, Dürer Kert (Budapest, XIV. kerület, Ajtósi Dürer sor 19-21.)

A kortárs francia elektronika egyik legizgalmasabb figurája, Rone avatja majd fel a megújult Toldi klubot. A projekt mögött álló Erwan Castex belekóstolt már a filmszakmába is, mégis a zenélésben tudta magát a leginkább kiteljesíteni. Mindezt olyannyira, hogy a francia Trax magazin 2012 legjobb előadójának választotta. Budapesten a klub új Martin Audio hangrendszerén élőzik majd. Péntek, 22:00, Toldi Klub (Budapest, V. kerület, Bajcsy-Zsilinszky út 36-38.)

Egyenesen Grazból érkezik a vadul rockoló, mégis nagyon szeretnivaló Robotra trió, akik korábban már olyan nevekkel zajongtak, mint a Japandroids vagy a Screaming Females. Előttük a magyar Patti Smith, azaz Lengyel Heni hálószobaprojektje lép majd fel, amely időközben teljes zenekarrá nőtte ki magát, és az idei Rakéta fesztiválon mutatkozott be először a közönségnek. Utána rockbuli a Kontraszelektor és a Psycho Galore jóvoltából. Péntek, 20:00, Beat on the Brat (Budapest, VII. kerület, Nyár utca 20.)

A kábítószeres hip-hop, a cloud rap, a vaporwave és a witch house műfajok legjava szól majd a Vittula Negative Layer nevű bulijában. Az sem baj, ha korábban még nem hallott ezek egyikről sem, a zenéket szelektáló mikrobloggerek segítségével most minden hiányosságot pótolhatnak. Szombat, 22:00, Klub Vittula (Budapest, VII. kerület, Kertész utca 4.)

Értelmiségi köldökbámulás (szombat)

A piacra járás közösségi élményét népszerűsíti az Erzsébet téri Piacok Napja, amely során három már jól működő, tematikájában azonban jelentősen eltérő vásár – a WAMP, a Gozsdu Gardrób és a Közös Piac – portékái közül válogathatunk. A többi standon bolhapiac és garázsvásár lesz, az eseményhez pedig csatlakozott a Szimpla Bringás Bolhapiac is. A nagyszabású piac hangulatát utcazene színesíti majd, a jótékonysági rendezvény bevételei pedig a sérült emberek pártalálását segítő "Kezdjetek szeretni!" programot támogatják. Szombat, 11:00 – 18:00, Budapest, V. kerület, Erzsébet tér

Mark Frost és David Lynch kultikus sorozatát, a Twin Peakset kezdi el vetíteni a Mátyás utcai Frisco, ahol szombat délutánonként 4-5 részt adnak majd le. Ismétlés állítólag nem lesz, kávé és fán azonban bőven. Sőt! "Aki Leo Johnsonnak vagy Tuskó Ladynek öltözik az elismerés mellett ingyen long drinket is kap" – írják a szervezők. Szombat, 16:00 – 21:00, Frisco Kocsma-Kávézó (Budapest, IX. kerület, Mátyás utca 11.)

Ahogy korábban már beharangoztuk, először játszik majd Magyarországon a legendás Negative Approach, a világ első hardcore zenekarainak egyike. A banda a Black Flag és a Minor Threat kortársaként vált a dühös műfaj egyik úttörőjévé. 1981-ben alakultak, és mindössze két év után fel is oszlottak, hogy majd csak sokkal később, 2006-tól kezdjenek el újra együtt zenélni. Szombat, 19:00, Gozsdu Manó Klub (Budapest, VII. kerület, Király utca 13.)

Bored Nothing név alatt,  Elliott Smith,  a My Bloody Valentine és a Brian Jonestown Massacre zenekarok hatása alatt krezdett el dalokat írni az ausztrál Fergus Miller. A még mindig csupán 24 éves zenész –  cím nélküli debütlemeze révén –  két évvel ezelőtt robbant be a zenei köztudatba bágyadt és álmodozós dalaival, valamint köldöknézős értelmiségi popjával. Előtte két remek magyar zenekar, a Dope Calypso és a Fran Palermo készíti elő a terepet. Szombat, 20:00, A38 (Budapest, XI. kerület, Petőfi híd, budai hídfő)

Hey Ho, Yugo! (vasárnap)

Vasárnap az ország egész területén zajlik majd a Magyar Dal Napja. A Presser Gábor által megálmodott rendezvényen 33 színpadon mintegy kétezer fellépő játszik majd. A magyar dal fővárosa idén Hévíz lett, ahol így három napon keresztül zajlanak majd a zenés programok, Martonvásár pedig mostantól a Magyar Népdal Napjának örökös vendéglátója lesz. Budapesten újra járni fog a dallamos villamos, a Bem Rockparton Török Ádám és a Mini koncertezik, míg a Rohamban az alternatív zenéké lesz a főszerep. Vasárnap, egész nap, az ország több városában is

Délutántól a leghíresebb magyar punkra, a júliusban elhunyt Tommy Ramone-ra emlékezik a Ramones Mania feldolgozás-zenekar és baráti köre. Erdélyi Tamás, a legendás Ramones alapítójaként, dobosaként és producereként – méghozzá egyedüli magyarként – került be a Rock and Roll Hall of Fame-be. A Ramones Mania két különböző felállásban is játszani fog (ezek egyike zenélt is együtt Tommy Ramone-nal), délutántól pedig az idén húszéves Junkies zenekar frontembere, Szekeres András bográcsozik majd a kertben. Vasárnap, 17:00, Dürer Kert (Budapest, XIV. kerület, Ajtósi Dürer sor 19-21.)

A BBC BAFTA-díjas, The Death of Yugoslavia című dokumentumfilmjét vetíti a Gólya koraestétől. A Jugoszlávia felbomlásáról és a balkáni harcokról szóló hatrészes filmet két részletben adja majd le a nyolcadik kerületi kocsma, ami két 150 perces maratont jelent – angol hanggal és felirattal, némi szerbhorvát áthallással. Vasárnap, 18:00 – 21:00, Gólya (Budapest, VIII. kerület, Bókay János utca 34.)