Meghalt Avar István

2014.09.13. 20:33 Módosítva: 2014.09.14. 16:30

84 éves korában, hosszú betegség után meghalt Avar István Kossuth-díjas művész, a nemzet színésze – írja az MTI. A nemzet színészei közé egyszerre 12-en tartozhatnak, de a pénteken elhunyt Sztankay István halálával csak tízen maradtak.

Hosszú pályafutása alatt Avar a drámairodalom legnagyobb szerepeit játszhatta el, rengeteg nagy sikerű előadásban szerepelt.

A színpadi szerepek mellett több magyar filmben és tévéjátékban is játszott. Az ismertebbek: Vasvirág, a Két emelet boldogság, Párbeszéd, A fekete város, Mocorgó, Égi bárány, Álmatlan évek, Hamis a baba.

Művészi munkáját 1963-ban és 1969-ben Jászai Mari-díjjal, 1975-ben Kossuth-díjjal jutalmazták. 1980-ban Kiváló művész címet kapott. 2001-ben, Sinkovits Imre halála után a nemzet színészévé választották.

A Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét a csillaggal 2007-ben kapta meg. 2010-ben a Táncsics Alapítvány életműdíját vehette át, 2011-ben Kállai Ferenc-életműdíjat kapott.

Avar színpadi beszédet is tanított a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. 1973 és 1990 között képviselő volt, bár a pártba nem lépett be. Tagja volt a parlament kulturális bizottságának is.

A gyertyák csonkig égnek

Mióta régi színésztársai meghaltak, Avar kevés fellépést vállalt, pedig a színészetet még mindig szerette.

Megmagyarázhatatlan varázs a színész és a közönség találkozása az esti előadáson. Amikor lelestem a nézőtérre, figyelő, csillogó szemeket, tátott szájakat láttam. Ez engem boldoggá tesz, doppingol. Öntudatlanul ráteszek még két lapáttal. Megettem a kenyerem javát a pályán, de még mindig jólesik a vége taps.

– mondta egy korábbi interjúban.

Avar visszavonulásának részben egészségi okai voltak: kétszer volt szívrohama, de volt gyomorvérzése, valamint ezekkel összefüggésben szív- és gyomorműtétje. Több mint ötven évig volt házas, egy fia született.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport