Csókolózófolyosó nyílt Budapesten

2014.09.26. 17:49
Itt az ősz, hullanak a gesztenyék, csúsznak a konyakok, csillognak a tetoválások, birkóznak a medvék, nem bír magával senki. És mivel itt egy újabb hétvége, ismét megmutatjuk, mikor, merre érdemes mennünk. Az Index péntek estétől vasárnap estig tartó programajánlóját olvassák.

Lángoló zongorák (péntek)

Tizedik évadát ünnepli a Kuplung, akik a születésnapi szezont egész hétvégés minifesztivállal köszöntik. Pénteken a rock and rollé lesz a főszerep, fellépnek a magyar Naked Truckers, Jerry Lee's Rock'n'Roll Service és Prison Band zenekarok. A házigazdák csillogó tetoválásokat, repkedő bugyikat és lángoló zongorákat jósolnak. Péntek, 21:00, Kuplung (Budapest, VI. kerület, Király utca 46.)

UnderSUB név alatt a magyar undeground három generációja gyűlik össze a Mikszáth téri Trafikban: játszani fog a filmzenéiről (Sátántangó, A torinói ló stb.), valamint a Trabant és Balaton zenekarokból egyaránt ismert Víg Mihály, a rendszerváltás zenei nemzédékének alter-darkjai, vagyis a Nulladik Változat, illetve egy fiatal hc-punk zenekar, a hónapban épp új anyagot megjelentető Mudpie. Péntek, 20:15, Trafik (Budapest, VIII. kerület, Mikszáth Kálmán tér 2.)

"Emlékeztek arra a számra, hogy...? De az előadóra alig? Mert csak egyetlen, vagy maximum két ismert száma volt?" – veti fel a jól ismert problémát a Beat on the Brat, ahol most a klubvezető és barátai egy teljes estét szentelnek az egyslágeres csodáknak. Lesznek film-, reklám-, és sorozatzenék, sőt, a kétslágeres előadók is beleférnek a koncepcióba. Péntek, 22:00, Beat on the Brat (Budapest, VII. kerület, Nyár utca 20.)

Az Ipari Szakadárok is megkezdik az őszi buliszezont, akik továbbra is a nyolcvanas évek újhullámjának és szintipopjának bűvöletében szelektálnak a dalok közül. Persze apró kilengések is várhatóak, de a házigazdák 1977-től és a kilencvenes évek elejétől nem mennek majd messzebb. "Stílus, sárm és zene, ahogy csak akkor tudták" – mondják. Péntek, 21:30, Lokál (Budapest, VII. kerület, Dob utca 18.)

Titokzatos csókolózófolyosó (szombat)

Izraelből jön, héberül énekel és cipőbámulós rockot játszik a Vaadat Charigim. A trió a zenéjével még az NME elismerését is elnyerte, a csapat énekese Juval Haring ráadásul már ismerős lehet a magyar közönség számára, hiszen a TV Buddhas nevű zenekarával már többször is megfordult hazánkban. Előttük a magyar Makrohang zenél majd, akik – ahogy fogalmaznak – jazzt játszanak metálosoknak. Szombat, 22:00, Kontra Klub (Budapest, IX. kerület, Liliom utca 41.)

A hétvégén megkezdi a szezont a LÄRM is, akik a varsói dj-t és producert, The Phantomot látják vendégül. A név mögött rejlő Bartosz Kruczynski az újhullámos lengyel house romantikus képviselője. Rajta kívül Soundbank, Telefunken és Gnork zenél majd, lesznek vizuálok, megújult a padló, vadabbak a fények, és készült egy titokzatos csókolózófolyosó. Szombat, 23:00, LÄRM (Budapest, VII. kerület, Akácfa utca 51., első emelet)

A hónap elején mutatta be első, cím nélküli lemezét, most pedig albumbemutatót tart a jelenlegi legmocskosabb magyar szupergrup, a Terrible Ted. Az alkalomra új videoklip is készül, az előzenekar pedig a derTanz lesz. Terrible Ted egyébként egy pankrátor medve volt, a zenekar pedig sci-fi punkként hivatkozik magára. Szombat, 21:00, G3 (Budapest, VI. kerület, Király utca 8-10., Central Passage)

Tizenkét éves lenne, ha még létezne Budapest nagymúltú bulisorozata, a főként angolszász popzenére orientálódott Gumipop. A születésnap kedvéért a nagyöregek újra összeállnak, és előveszik a kereken egy évtizedes fennállás legnagyobb és legemlékezetesebb slágereit. Múltidézés 2002-től 2012-ig. Ha valaki nem kedvelte őket, az az egykori konkurens, a Tesco Disco buliján is mulathat. Szombat, 21:00, Beat on the Brat ( Budapest, VII. kerület, Nyár utca 20.) // 23:00, Corvintető (Budapest, Blaha Lujza tér 1-2.)

Konyak és gesztenye (vasárnap)

Nincs ősz gesztenye nélkül, ezért is tartanak Gesztenyenapokat a MOM park gesztenyéskertjében. A családbarát programokon kívül lesznek még bábjátékok és koncertek is, játszik például Halász Judit, a Mary Popkids és a Kerekes Band is. Szombaton és vasárnap, MOM Kulturális Központ (Budapest, XII. kerület, Csörsz utca 18.)

Vasárnap startol az UH fesztivál, amelynek kezdőnapján az odesszai zsidó családból származó, plüssállatbarát Charlemagne Pleastine lép majd fel, aki miután évekig kántorkodott egy manhattani zsinagógában, a hatvanas évek második felétől kezdte el kibontakoztatni egyedülálló, minimalista világát. Munkáit eleinte értetlenséggel fogadták, ma már szenvtelen konyakozás közben koncerttermekben és templomokban ad teltházas előadásokat. Ezúttal a Vakok Iskolájának Nádor termében lép majd fel. Vasárnap, 20:00, Vakok Általános Iskolája (Budapest, XIV. kerület, Ajtósi Dürer sor 39.)