Hermelin előtt próbaként patkányt festett da Vinci

2014.09.30. 15:27

A párizsi Lumiere Technology szakértői rábukkantak a Hermelines hölgy előző változataira, amiken még egyáltalán nem szerepelt a címbeli állat, sőt, helyette vagy nem volt ott semmi Cecilia Gallerani vállán, vagy egy furcsa, patkányszerű lény foglalt helyet. A kutatás szerint ez a három változat létezik ebből a festményből, persze mind egy vásznon.

Azt nem lehet tudni, hogy Leonardo pontosan miért futott neki háromszor a képnek, hogy közben meggondolta magát, vagy esetleg a megrendelő kívánsága volt a szőrös állat. A Telegraph azt írja, hogy Gallerani kisaszzony Milánó hercegének, Ludovico Sforzának volt a szeretője. A férfinak pedig az volt a beceneve, hogy a fehér hermelin, szóval könnyen lehet, hogy egy belterjes viccként került bele a hermelin, mondjuk annyira nem sikerült jól ez a vicc, ha így évszázadokkal később sem pontosan tudjuk, mit jelent.

Pascal Cotte, a Lumiere Technology egyik szakembere úgy írta le az átvilágítási folyamatot, mintha egy hagyma rétegeit hántanánk le, csak nem sírás lesz a vége, hanem láthatjuk, mit rejtenek a különböző festékszintek. Cotte szerint arra már rájöttek, hogy Leonardo mindig változtatott azon, amit festett, vagy törölt belőle, vagy kiegészítette azt, amivel már kész volt.