Cseke Eszter a legismertebb magyar nő

2014.10.03. 15:13

A magyar TOP10

1. Rubik Ernő

2. Szabó István

3. Kertész Imre

4. Cseke Eszter – S. Takács András

5. Tarr Béla

6. Nádas Péter, Fischer Iván

8-10. Árvai Péter, Máté Bence, Sebestyén Márta, Somlai-Fischer Ádám  

Újabb rangsort tesz közzé az októberi Forbes magazin a legismertebb magyarokról. A listát külföldi újságírók állították össze, és legérdekesebb eleme, miszerint Cseke Eszter lenne a legismertebb magyar nő.

A politikamentes rangsort Rubik Ernő Kossuth-díjas feltaláló vezeti, második Szabó István Oscar-díjas, filmrendező, harmadik Kertész Imre Nobel-díjas, Kossuth-díjas író. A toplista negyedik helyén pedig magyar dokumentumfilm sorozat, az On The Spot alkotói - Cseke Eszter és S. Takács András - állnak. Ezzel pedig megelőzik például Nádas Pétert vagy Tarr Bélát, akiknek csak az ötödik és a hatodik hely jutott. A legismertebb magyarokról szóló toplista élvonalában Cseke Eszter az egyetlen nő, a tizedik helyen feltűnik Sebestyén Márta is. 

A kutatást a Bridge Budapest nonprofit egyesület végezte 12 országban, külföldi médiumok képviselőinek bevonásával, mint például a CBS News, a Die Welt vagy a Huffington Post munkatársai. A felmérésben a külföldi újságírók 50 fős listáról választották ki a tíz legbefolyásosabb magyar sikertörténetet. A listán szerepel még Árvai Péter, a PREZI alapítója és Fischer Iván Kossuth-díjas, karmester is.

"Eddig se gondoltuk, és nyilván ezután sem hisszük el, hogy Nádas Péter vagy Tarr Béla előtt lenne a helyünk bármilyen rangsorban" - mondták az On the Spot készítői. 

A Bridge Budapest sikeres, Magyarországról indult startupok (Logmein, NNG, Prezi és Ustream) alapítója. Elmondták, hogy szerintük a TOP10 lista célja, hogy a sikertörténetekkel példát mutassanak a magyar fiataloknak: jó ötlettel, kitartó munkával és szerencsével Magyarországon is megvalósíthatják az álmukat.