Miben hasonlít Kerényi Imre és Tarlós István?

2014.10.03. 20:03 Módosítva: 2014.10.03. 20:09

Sem Tarlós, sem Kerényi nem tud elszakadni attól, hogy Magyarországon csak kétfajta ember van, baloldali és jobboldali, és ezek szükségszerűen gyűlölik egymást. Péntek délután rendeztek beszélgetést Kerényi Imrével az ELTÉ-n arról, hogy mik a nemzeti kultúrpolitika alapvetései Magyarországon.

A kultúrpolitikáról nem derült ki több mint a tavalyi, csak aranyköpéseket tartalmazó Kerényi videónkból. A miniszterelnök megbízott kultúrpolitikusa szerint érthető, hogy a baloldalra eljött a „hét szűk esztendő”, mert eddig állítólag a jobboldali értelmiségiek voltak elnyomva.

Kerényi szerint a baloldali kultúrára jellemző, hogy „nem tudnak főpolgármester-jelöltet állítani”. A Vári György moderátor értetlenül jegyezte meg, hogy neki semmi köze a főpolgármesterjelölt-állításhoz, sem ahhoz a körhöz, amelyik ezt végzi. Kerényi nem hitte el.

A beszélgetés végig megmaradt ebben a mederben. A beszélgetőpartnerek, Vári György és Gyárfás Dorka igyekeztek rámutatni, hogy a téma nem közelíthető meg két kibékíthetetlen politikai csoport harcaként.

A közönség akkor tört ki nevetésben, amikor fentiek után Kerényi tanácsolta, hogy mindenki próbálja meg saját ideológiai doktrínáit megkérdőjelezni.

Ennek kapcsán Kerényi megemlítette, hogy az Economist című lapban a neoliberális tanok végéről látott egy képet, így ez alapján a teremben mindenkinek át kellene értékelnie nézeteit. A beszélgetőpartnerek megjegyezték, hogy ők nem neoliberálisok, így nem értetik, miért ajánlja ezen ideológiák átgondolását. Kerényi persze átlátott a szitán, hiszen aki nem ért egyet vele, az nyilván neoliberális. Továbbá, ahogy elhangzott, gyurcsányista is.

Orbán Viktor kultúrfelelőse nem hallgatta el a Magyar Krónika egyre fokozódó sikerét. A Kerényi tanait népszerűsítő, de közfinanszírozású lap már az ötödik számnál tart, és olyan népszerű, hogy maga Kerényi is csak azt a választ kapja próbavásárlásainál, hogy már elfogyott. 

A beszélgetés elejét egy interjú miatt lekéstük, így a 444 újságírójának szíves közlése alapján számolunk be Kerényi melegjogokat érintő kijelentéséről. Miszerint a melegek azért ítélendők el, mert nem járulnak hozzá a nemzet számszerű gyarapodásához.