Capote eddig ismeretlen zsengéi kerültek elő

2014.10.08. 09:38

A 20. századi világirodalom kiemelkedő alakja, Truman Capote eddig ismeretlen kamaszkori műveire bukkantak New Yorkban, írja az MTI. A Die Zeit úgy tudja, a feltárt alkotások gerincét mintegy húsz elbeszélés és egy tucat vers alkotja, amelyeket a szerző 14 és 17 éves kora között írt. A művek egy része akkoriban megjelent az iskolai újságban, többségüket azonban korábban még seholsem publikálták.

Peter Haag, a zürichi Kein & Aber Kiadó alapítója feleségével, Anuschka Roshanival – aki mellesleg a kiadónál megjelent Capote-összkiadás szerkesztője – eredetileg az író Meghallgatott imák című regényének elveszett fejezetei után kutatott a New York-i Public Libraryben tárolt hagyatékban, amikor véletlenül rábukkantak az ezidáig ismeretlen művekre.

Roshani szerint a könyvtárak anyagi gondjai mellett az is indolkolhatja, hogy az alkotások mindmáig feltáratlanok maradtak, hogy az Egyesült Államokban az amerikanisztikai kutatás még nem érte el Capote-ot.

Talán azért, mert nem elég rég halt meg, vagy egyszerűen csak túlságosan populáris volt

– találgat a feleség. 

A megtalált elbeszélések közül négy máris olvasható lesz a Die Zeit csütörtöki számában, az összes írás pedig jövőre jelenhet meg könyvalakban: angolul a Random House, németül pedig hogyhogynem a Kein & Aber kiadó gondozásában. Magyar kiadásról egyelőre még nincsenek információk.

Már a frissen feltárt művekben hangsúlyos szerepet kapnak az író későbbi munkáit is meghatározó témák, mint a magány, a szerelem, illetve a mulandóság, közülük pedig több is a déli államokban játszódik, ahol Capote a gyermekéveit töltötte.

Haag és Roshani mindezek után folytatni szeretnék a kutatást az író további, egyelőre még ismeretlen művei után.