Négy magyar szerzőt is jelöltek egy rangos gyerekirodalmi díjra

2014.10.16. 15:01

Megjelent az Astrid Lindgren-emlékdíjra jelölt alkotók idei, nemzetközi listája. Idén 61 ország 197 jelöltje között négy magyar alkotó is szerepel.

Csukás István író harmadik éve szerepel a listán. Idén csatlakozott hozzá a Boribon és a Kipkopp könyvek szerzője, Marék Veronika író, illusztrátor, aki egyébként jelentős nemzetközi karriert futott be műveivel. Japánban például a hetvenes évek óta hatalmas kultusz övezi, bár ott érdekes módon az itthon kevésbé ismert, Laci és az oroszlán című szerzeménye lett a legnagyobb siker. A két említett szerző mellett jelölték még a díjra a nemzetközi hírű, Amerikában élő illusztrátort, Bányai István, valamint Tasnádi István írót, aki a hazai ifjúsági irodalom kiemelkedő alkotója.

Az Astrid Lindgren-emlékdíj díjazottját a 2015-ös bolognai gyermekkönyvvásáron, jövő tavasszal mutatják be. Az Astrid Lindgren-emlékdíj a világ legjelentősebb gyermek- és ifjúsági irodalmi díja. A svéd kormány hozta létre a szervezetet 2002-ben Astrid Lindgren svéd író tiszteletére. A díjat évente ítélik oda, jelentős pénzzel is jár. Magyar díjazott még sohasem volt.