Elveszítheti a frekvenciáját a Tilos

2014.10.18. 11:52
A Médiahatóság alaki kifogásokra hivatkozva visszadobta a Tilos Rádió frekvenciapályázatát. A rádiónak november 5-ig van sugárzási engedélye, de utána sem kell felfüggeszteniük a működésüket.

A Tilos Rádió idén is benyújtotta a frekvenciapályázatát, de az elbíráláson a pályázatot – szakmai és formai hibákra hivatkozva – visszadobták. A 90.3 megahertzes frekvenciáról szóló szerződés alapján a Tilos 2014. november 5-ig sugározhat.

A Médiahatósághoz benyújtott, 467 oldalas pályázatot a Tilos még július 22-én adta be. A hivatalos közlemény szerint a rádiót hiánypótlásra szólították fel, méghozzá két dolog miatt:

  • igazolniuk kellett, hogy legalább az első három hónapban biztosítani tudják a szükséges anyagi hátteret;
  • nem volt megfelelő a banki lekötésről szóló igazolás.

A Tilos ugyan a lekötést kiegészítette, de a bizonyos célra elkülönített pénzforgalmi számla értelmezése bonyolultabb volt. Megkérdezték a pályáztatót, hogy segítsenek értelmezni a feltételt, de erre nem voltak hajlandók; arra hivatkoztak, hogy ez a hiánypótlási felszólításban és az eredeti kiírásban is szerepel.

Az üres oldalakat is be kell szkennelni

Amikor a rádió munkatársai ezeket elvitték a bankjukhoz, ők sem értették, miért nem jó a korábban kiállított banki igazolás. Végül a bank a megfelelő összeget egy külön betétszámlán kötötte le, és kiállítottak egy dokumentumot, amiben a lekötés célját is megnevezték. A Tilos ezt nyújtotta be hiánypótlásként. A közlemény szerint az eljárás ellen a bank jogásza tiltakozott, mivel ők valójában nem tudhatják, így nem is igazolhatják, hogy a Tilos Rádió mire fogja felhasználni a pénzét, és nincs is joguk ezt megkérdezni.

A Médiahatóság mostanra alaki hiányosságok miatt elutasította a Tilos Kulturális Alapítvány pályázatát. Az indoklás szerint az egyik probléma az, hogy

a CD-re került anyag nem egyezik meg a papíron beadott pályázattal, mivel a számozott oldalak hátsó, üres, áthúzott, 467 oldalát nem szkennelték be.

Az illetékesek az új banki igazolást sem fogadták el, mivel – az általuk hivatkozott 2009-es pénzforgalmi törvény szerint – az elkülönítés azt jelenti, hogy az ott meghatározott céllal, jelen esetben működési költségre vagy pályázati célra elhelyezett pénzeszközök kikerülnek a számlatulajdonos szabad rendelkezése alól.

Szól a rádió

A végzés azt jelenti, hogy sikertelen lett a frekvenciapályázat, ahol a Tiloson kívül még egy induló volt. Eredménytelen eljárás esetén a pályázatot újra kiírják. Az elhúzódó eljárás miatt a Tilos már korábban kérte a november 5-én lejáró sugárzási engedély meghosszabbítását, amit meg is kaptak, így a Tilos továbbra is sugározhat. Ha a másik pályázó sem nyer, a hosszabbítási lehetőség többször is kérhető, amíg a pályázat eredményes nem lesz.

A médiahatóság szombaton közleményben is reagált a hírre. Szerintük a Tilos alakilag több ponton hiányos vagy hibás pályázati anyagot adott le a hatóságnak, így – egy korábbi bírósági döntés értelmében – a Médiatanácsnak nem volt módja érvényes pályázatként elbírálni a pályázó dokumentációját.

„A hatóság minden pályázó esetében egyaránt az adott pályázati felhívásban, illetve a médiatörvényben szereplő előírások mentén bírálja el a beadandó dokumentációra vonatkozó alaki és tartalmi követelményeket az egyenlő bánásmód és a jogállamiság elvét követve."

Azt is írják, hogy ha a frekvenciapályázat eredménytelen lesz, a pályázat az esetleges bíróság jogorvoslat zárultával vagy a jogorvoslati határidő elteltével újra kiírható lesz, amelyen természetesen a Tilos Rádió is indulhat.