Mennyit nyom a szív a latban?

2014.11.01. 19:50

Komlósi Szilvia fotós először festészettel foglalkozott, később fordult kifejezetten a fotózás felé. Újságíróként kezdett dolgozni, főleg a szoció témák érdekelték, hogy zárt világokba nyújtson betekintést.  Az élet súlya című sorozatában egy újabb zárt világot tárt fel: az emberi testet.

A képeken emberek szíve látható a boncolás után a mérlegen.

A boncolás esetén a szerveket egyenként lemérik, pontos sorrendben, az agyat, a májat, a vesét és igen, a szivet is. Nem vagyunk egyformák, így nagy különbség lehet a szivek mérete, formája és súlya között, függhet testalkattól, életviteltől és genetikától egyaránt. Egy átlagos szív 300-400 gramm között van, 500 gramm felett már ún. ökörszívről beszélnek, ami valamilyen más tünet (magas vérnyomás vagy érelmeszesedés) velejárója lehet. 

A képek egy budapesti kórház patológiáján készültek 2013 nyarán, természetes halállal elhunyt betegek boncolása közben. Komlósi egyébként eredetileg egy másik sorozatot tervezett volna, de amikor meglátta, hogyan dolgozik a kórboncnok, akkor rögtön meggondolta magát. "Érdekesnek találtam annak a szimbolikus jelentését, hogy a különböző szíveknek különböző a súlya. A képek nem egy alkalommal készültek, hiszen sosem lehetett tudni, milyen lesz az éppen kiműtött szív, illik-e majd a sorozatba. Tényleg úgy dolgoztam, hogy a boncnok a hátam mögött vette ki őket és rakta nekem a tálcára a fotóhoz, majd lekapcsoltuk minden villanyt."

Képeiért kattintson, galéria nyílik!