Fischer Iván fogja rendezni a berlini fal nagy évfordulós ünnepségét

2014.11.03. 23:18 Módosítva: 2014.11.03. 23:18

Fischer Ivánt, a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) és a berlini Konzerthaus zeneigazgatóját kérte fel a német kormány, hogy a berlini fal leomlásának 25. évfordulója alkalmából tervezze meg és vezényelje le a november 9-i ünnepélyes megemlékezést a berlini Konzerthaus nagytermében - közölte hétfőn a fesztiválzenekar az MTI szerint.

Fischer Iván az MTI-nek e-mailben válaszolva rendkívüli megtiszteltetésnek nevezte a felkérést, kiemelve, hogy az ünnepélyes megemlékezésen részt vesz "az egész német vezető elit", az élen Angela Merkel kancellárral és Joachim Gauck államfővel.

Azt is elmondta, hogy felkérés nemcsak annak tulajdonítható, hogy a Konzerthaus zeneigazgatója, hanem annak is, hogy 25 évvel ezelőtt Budapesten tett "egy kis gesztust a menekülő NDK-soknak".

A műsorról nem mondott semmit, mert meglepetés lesz. Annyit árult el, hogy ő kétszer szól majd a Konzerthaus vendégeihez, először az ünnepség elején, amikor a 25 évvel ezelőtt történtekről lesz szó, másodszor pedig az ünnepi szónok, Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke után.

Meghívták a menekülteket

A BFZ hétfői közleménye szerint a zenekar 1989. augusztus 18-án adott budapesti koncertje történelmi jelentőségűvé vált. Azokban a napokban "nagyon nagy izgalom volt Budapesten, mert itt volt az a több száz NDK-s menekült, akik előbb megszállták a követségeket, utána pedig befogadta őket a máltai szeretetszolgálat, és nem lehetett tudni, hogy mi lesz velük" - idézték a közleményben Fischer Ivánt.

A BFZ zeneigazgatója négyszáz NDK-s menekültet hívott meg Beethoven-koncertjükre a Kongresszusi Központba. A hangverseny után a világhírű karmestert egy 15 fős nyugatnémet diplomataküldöttség látogatta meg öltözőjében, és egyrészt elismerésüket fejezték ki a zeneigazgató és a zenekar gesztusa iránt, másrészt elmesélték, hogy a koncert szünetében informálhatták a menekülteket a másnapra tervezett páneurópai piknikről - áll a BFZ közleményében.

Nagy ünnepségsorozat lesz

Berlinben november 9-re egész napos ünnepségsorozatot terveznek. Délelőtt Angela Merkel nyitja meg a berlini fal történetével és emlékezetével foglalkozó emlékhely és dokumentációs központ (Gedenkstätte Berliner Mauer) új állandó kiállítását. A hivatalos évfordulós megemlékezés délután folytatódik a Konzerthausban.

Este a Brandenburgi kapunál népünnepélyt tartanak Bátorság a szabadsághoz címmel, a szabadtéri koncerten fellép többek között Peter Gabriel és Paul Kalkbrenner. Az ünnepség csúcspontja a Fényhatár (Lichtgrenze) nevű esemény, annak a nyolcezer fehér, világító léggömbnek a feleresztése lesz, amelyet az egykori fal nagyjából 12 kilométeres - a világhírű egykori Checkpoint Charlie határátkelőtől egészen a leghosszabb megmaradt falszakaszig, az East Side Galleryig tartó - belvárosi szakaszánál helyeznek el.

A berlini fal leomlásának közvetlen előzménye az volt, hogy Günter Schabowski, az egykori keletnémet állampárt, a Német Szocialista Egységpárt (NSZEP) politikai bizottságának tájékoztatáspolitikáért felelős titkára 1989. november 9-én Berlinben tartott nemzetközi sajtóértekezletén bejelentette, hogy a keletnémet vezetés utazási és kivándorlási könnyítésekről határozott, majd egy olasz újságírónak a rendelkezés életbelépésének idejét firtató kérdésére válaszolva közölte, hogy az új szabályok haladéktalanul hatályba lépnek.

A bejelentés után kelet-berliniek tízezrei özönlöttek a határátkelőkhöz, hogy átjussanak Nyugat-Berlinbe. Az NDK-s határőrök tanácstalanok voltak, mert semmilyen utasítást nem kaptak, végül aztán nem sokkal éjfél előtt a tömeg nyomására a Bornholmer Strassén megnyílt az első átkelő, és ez végérvényesen elvezetett a berlini fal leomlásához, egy évvel később pedig Németország újraegyesítéséhez.